Η τουρκική λίρα διολίσθησε σε ιστορικά χαμηλά την προηγούμενη εβδομάδα, κάτι που αναλυτές αποδίδουν σε απροθυμία της κυβέρνησης της χώρας να ισορροπήσει τη νομισματική πολιτική προκειμένου να αντιμετωπίσει τον διψήφιο πληθωρισμό.

Η πτώση αυτή μάλιστα επιταχύνθηκε από τη γεωπολιτική αβεβαιότητα αναφορικά με τις στρατιωτικές ενέργειες ΗΠΑ και Ρωσίας στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, το τουρκικό νόμισμα ανέκαμψε εντυπωσιακά την Παρασκευή καθώς υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει δράση αναφορικά με τη συναλλαγματική ισοτιμία, χωρίς όμως να πουν κάτι πιο συγκεκριμένο.

Όπως επισημαίνει το CNBC, το βασικό ερώτημα είναι πόσο αποτελεσματικές θα είναι αυτές οι ενέργειες.

Το αμερικανικό δίκτυο σημειώνει πως η πολιτική που ακολουθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν να βάζει σε προτεραιότητα την ανάπτυξη έναντι του πληθωρισμού δημιουργεί ανησυχία στους επενδυτές της αναδυόμενης αγοράς εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ερντογάν, που αποκαλεί τον εαυτό του “εχθρό των επιτοκίων”, έχει αποτρέψει με αποτελεσματικό τρόπο την κεντρική τράπεζα από το να συσφίξει τη νομισματική της πολιτική, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 10,23%, παρατηρεί το CNBC και προσθέτει:

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει αποκαλέσει τις πρόσφατες μαζικές ρευστοποιήσεις της τουρκικής λίρας οικονομική επίθεση από τους εχθρούς της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για “παιχνίδια που παίζονται πάνω στην οικονομία της χώρας”.

Όμως επενδυτές λένε ότι οι αγορές περιμένουν απεγνωσμένα να δουν αυξήσεις επιτοκίων από την τουρκική κεντρική τράπεζα, η οποία στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, ακολουθώντας τις εκκλήσεις Ερντογάν να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια για να ενισχυθεί η ανάπτυξη.

Το CNBC επισημαίνει πως η ανάπτυξη στην Τουρκία είναι εντυπωσιακή, καθώς διαμορφώθηκε στο 7,4% το 2017, υπερδιπλασιαζόμενη έναντι του 2016.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Adrien Pichoud της SYZ Asset Management, υπάρχουν κίνδυνοι: “Η οικονομία υπερθερμαίνεται και υπάρχουν μεγάλες ανισορροπίες: διψήφιος πληθωρισμός και ένα αυξανόμενο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, που και τα δύο αντανακλώνται στο αδύναμο νόμισμα”.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, ο Ερντογάν έχει στραμμένο το βλέμμα του στις εκλογές στη χώρα το 2019 και βλέπει τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη ως κεντρικό σημείο για την πιθανότητα επανεκλογής του κυβερνώντος κόμματός του, του ΑΚP.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης