Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ “δεν υπαγορεύει την πολιτική” της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed), διαβεβαίωσε σήμερα ο κύριος οικονομικός σύμβουλός του, Λάρι Κούντλοου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

«Ξέρουμε ότι η Fed είναι ανεξάρτητη» υπογράμμισε ο Κούντλοου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό που συνέβη χθες (Τετάρτη) ήταν, κατά την άποψή μου, μια φυσιολογική διόρθωση στην κερδοσκοπική αγορά», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη μεγάλη πτώση της Γουόλ Στριτ.
Όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό, είπε ότι “δεν έχει ιδέα” πόσο διάστημα θα διαρκέσει αυτή η διόρθωση.

Η άνοδος των επιτοκίων, αλλά και οι ανησυχίες των επενδυτών για τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ με την Κίνα, οδήγησαν σε πτώση το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και πολλές άλλες χρηματαγορές σε όλον τον κόσμο.

Λίγο νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο δίκτυο Fox, ο Τραμπ χαρακτήρισε «πολύ επιθετικό» τον τρόπο με τον οποίο η Fed χειρίζεται τη νομισματική πολιτική.
Εξέφρασε επίσης την επιθυμία του «να είναι λιγότερο επιθετική, επειδή πιστεύω ότι κάνουν τεράστιο λάθος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αντίθεση με την “παράδοση” που ακολουθούσαν οι προκάτοχοί του, να μην μιλούν δημοσίως για την πολιτική της Fed, ο Τραμπ δεν διστάζει να την επικρίνει, ιδίως σε ό,τι αφορά το θέμα των επιτοκίων.

Το βράδυ της Τετάρτης μάλιστα, έφτασε στο σημείο να πει ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα “τρελάθηκε”.

Ο Κούντλοου, από την πλευρά του, επισήμανε ότι η αμερικανική οικονομία είναι σε άριστη κατάσταση, με πολύ χαμηλούς δείκτες ανεργίας και ισχυρή ανάπτυξη και, «κυρίως, χωρίς ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις».

Η αύξηση των επιτοκίων είναι «ένδειξη οικονομικής υγείας, είναι κάτι που πρέπει να καλωσορίζουμε και όχι να φοβόμαστε… Ο πρόεδρος δεν υπαγορεύει την πολιτική της Fed… Είναι ανεξάρτητοι. Θα κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν», πρόσθεσε.

Ένας αξιωματούχος της Fed είπε ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα κάνει κανένα σχόλιο για τις δηλώσεις του προέδρου Τραμπ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης