Η αναβάθμιση της ελληνική οικονομίας από την S&P Global Ratings για πρώτη φορά σε δύο χρόνια, οδηγεί την αγορά των ελληνικών ομολόγων σε νέο ράλι, με τους βραχυπρόθεσμους τίτλους να υπεραποδίδουν.

Να θυμίσουμε πως η S&P αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα και στο “Β” αργά την Παρασκευή το βράδυ, υπογραμμίζοντας τη βελτίωση των οικονομικών αλλά και των δημοσιονομικών προοπτικών της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αναβάθμιση “ζεσταίνει” εκ νέου το επενδυτικό κλίμα απέναντι στα ελληνικά assets τα οποία έχουν ήδη επωφεληθεί το τελευταίο διάστημα από τις προοπτικές νέας εξόδου της Ελλάδας στις αγορές αλλά και της επιτυχούς ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος τον προσεχή Αύγουστο.

Έτσι, οι αποδόσεις των ελληνικών 2ετών ομολόγων υποχωρούν κατά 6 μ.β σήμερα στο 1,32%, μία ανάσα από το ιστορικό χαμηλό του 1,305% που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009.

Οι αποδόσεις στα 5ετή ελληνικά ομόλογα υποχωρούν επίσης κατά 3 μ.β στο 2,81%, ενώ οι αποδόσεις στα 10ετή αυξάνονται ελαφρώς στο 3,853% με άνοδο 1,6% από τα επίπεδα της Παρασκευής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σημερινό Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, με την Ελλάδα να αναμένεται να λάβει τη δόση των 6,7 δισ. ευρώ στα μέσα Φεβρουαρίου, σημειώνει η Citigroup σε σημερινό της note.

Από το ποσό αυτό, όπως αναφέρει, τα 3,3 δισ. θα καλύψουν τις υποχρεώσεις χρέους της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι το τέλος Ιουνίου, τα 1,9 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων και τα υπόλοιπα 0,5 δισ. θα οδηγηθούν στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ θα δοθεί τον Απρίλιο για την αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων επίσης.

Σύμφωνα με τη Citigroup, όπως αναμενόταν, η τρίτη αξιολόγηση αποδείχθηκε μία από τις πιο ομαλές αξιολογήσεις στο 8ετές ελληνικό έπος της διάσωσης. Αυτή η εξέλιξη θα ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αποδείξει ότι έχει ανακτήσει την πλήρη πρόσβαση στις αγορές πριν από τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο.

Αναφερόμενη και στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S&P κατά μία βαθμίδα στο Β, με θετικές προοπτικές, η Citi τονίζει πως η νέα αξιολόγηση παραμένει πέντε επίπεδα χαμηλότερα από τον επενδυτικό βαθμό και κάτω από την αξιολόγηση που είχαν οι άλλες χώρες της ευρωζώνης κατά την έξοδό τους από τα προγράμματα διάσωσης.

Σύμφωνα με την S&P “οι προοπτικές ανάπτυξης και οι δημοσιονομικές προοπτικές της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί παράλληλα με την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας σε μία περίοδο πολιτικής σταθερότητας”. Όπως σημειώνει, οι θετικές προοπτικές για την Ελλάδα αντικατοπτρίζουν πιθανότητες περαιτέρω αναβάθμισης κατά το επόμενο έτος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης