Η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ) είναι «σημαντική αγορά των Βαλκανίων, παρά της πόλης και μόνο», είπε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, σε δηλώσεις της, στο πλαίσιο περιήγησής της στην ΚΑΘ.

Υπογράμμισε ότι η συνεργασία της Ελλάδας με τα Βαλκάνια οφείλεται και στη λειτουργία της ΚΑΘ, από την οποία και εξάγεται ποσοστό άνω του 50% των προϊόντων που διαθέτει στις γειτονικές χώρες, η κ. Παπανάτσιου, εξήρε την ποιότητα, αλλά και τις καλές τιμές των ελληνικών προϊόντων δηλώνοντας «περήφανη για αυτά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ΚΑΘ είναι το πραγματικό χρηματιστήριο της αγοράς», είπε, σημείωσε ότι «είναι αυτό που φτάνει μετά την μεταποίηση και παίρνουμε προστιθέμενη αξία στη συνέχεια», ενώ εξέφρασε την αμέριστη στήριξη της πολιτείας στις Κεντρικές αγορές της χώρας, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Η κ. Παπανάτσιου, τόνισε, επίσης, ότι το υπουργείο Οικονομικών κάνει κινήσεις για διευκόλυνση των εξαγωγών και «γίνονται προσπάθειες οι επιστροφές φόρων να γίνονται πιο γρήγορα».

Κατά την περιήγησή της στις εγκαταστάσεις της ΚΑΘ η υφυπουργός συνομίλησε με εμπόρους, ενώ στάθηκε περισσότερο μπροστά από το σταντ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγορά Πηλίου, στον οποίο, όπως η ίδια τόνισε, επί 28 χρόνια οικονομική προϊσταμένη. «Όπως με σεβασμό και με υψηλό το αίσθημα της δικαιοσύνης διαχειριζόμασταν εκείνα τα χρόνια τα λεφτά, εξασφαλίζοντας καθένας να πληρώνεται αυτό που του αναλογεί, έτσι και σήμερα διαχειριζόμαστε το δημόσιο χρήμα με σεβασμό», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος Απριλίου το προσχέδιο του Masterplan για την ΚΑΘ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος Απριλίου αναμένεται το προσχέδιο του masterplan που ετοιμάζει για λογαρισμό της ΚΑΘ η Εγνατία Οδός Α.Ε και αφορά τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή της, επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος της ΚΑΘ, Θόδωρος Παπαδόπουλος. Όπως ανέφερε, για την κατάρτιση του τελικού σχεδίου του Masterplan για την ΚΑΘ, έχει ήδη ζητηθεί η συνδρομή των εμπόρων, που στεγάζονται στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης και διατύπωσε την εκτίμηση ότι μέχρι 15 Απριλίου θα έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους.

Το τελικό masterplan αναμένεται αρχές Ιουνίου και βάσει του σχεδιασμού, την επόμενη τριετία προβλέπονται επενδύσεις τουλάχιστον 20-30 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε το 2021 η ΚΑΘ να μπορέσει να διαχειριστεί αποτελεσματικά μεγαλύτερη παρέμβαση στη διακίνηση αγροτοδιατροφικών προϊόντων στην ελληνική και βαλκανική αγορά.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΚΑΘ, Δημήτρη Χαμπίδη, τα εμπλεκόμενα υπουργεία που είναι το ΥΠΟΙΚ, το Ανάπτυξης και το Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχουν δεσμευτεί ότι με την αξιοποίηση και πόρων του ΕΣΠΑ, θα διατεθούν έως 35-40 εκατ.ευρώ στην ΚΑΘ και άλλα τόσα στην Κεντρική Αγορά της Αθήνας, για τον εκσυγχρονισμό τους.

Με την ολοκλήρωση του τελικού σχεδίου του Masterplan, θα ακολουθήσει η έγκριση των συναρμοδίων υπουργείων και θα προχωρήσει η ανάθεση και εκπόνηση των μελετών, που αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019, ώστε εντός της ίδιας χρονιάς να δημοπρατηθούν τα έργα.

Ο κ. Χαμπίδης, τόνισε, σήμερα, ότι αυτή θα είναι η πρώτη μεγάλη επένδυση στην Κεντρική Αγορά από το 1974 που κατασκευάστηκε και απολύτως απαραίτητη, αφού μέσω της αγοράς εξυπηρετούνται παραγωγοί απ΄όλη την Ελλάδα, εφοδιάζονται αγορές σε όλη τη βορειοελλαδική ζώνη, μέχρι τη Λάρισσα και δυτικά μέχρι και τα νησιά του Ιουνίου, ενώ ποσοστό άνω του 50% των διακινούμενων φορτίων αφορά σε εξαγωγές προς τα Βαλκάνια.

Η ΚΑΘ έχει ανάγκη επέκτασης των κτιριακών της εγκαταστάσεων, δημιουργίας ψυκτικών εγκαταστάσεων, για νωπά προϊόντα, αναβάθμισης του συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης, έργου για τη διαχείριση των ομβρίων υδάτων, δημιουργία Εργαστηρίου Υπολειμμάτων, ενώ στόχος της διοίκησης αποτελεί και η δημιουργία μίας νέας πτέρυγας μέσα από την οποία θα διακινούνται αγροτικά προϊόντα πρώτης μεταποίησης, όπως λάδια, κρασιά, όσπρια.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ για την ανάπτυξη Agrologistics στην ΚΑΘ, ο κ. Χαμπίδης είπε: «είναι ένα πολύ μεγάλο project και έχει συμφωνηθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο να γίνει εδώ στη Θεσσαλονίκη, ώστε μαζί με την Κεντρική Αγορά Αθηνών, να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της παγκόσμιας αγοράς. Νεότερα για το Project αυτό θα έχουμε από αύριο και μετά».

Τέλος καλοκαιριού το Masterplan για την ΚΑΑ

Στο μεταξύ, στο τέλος καλοκαιριού αναμένεται το Masterplan που προετοιμάζει για λογαριασμό της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (ΚΑΑ) το τμήμα Αστικής Ανάπλασης του Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Ο επικεφαλής της ΚΑΑ, Μιχάλης Μυτιληνάκης, τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ότι «οι πρώτες επενδύσεις που πραγματίζουμε θα είναι ύψους 25 εκατ. ευρώ, ενώ παραμένουμε προσανατολισμένοι στην ολιστική αναβάθμιση της αγοράς με το βλέμμα στο έτος 2050». Πάντως, το πρώτο λίφτινγκ στην ΚΑΑ, σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός της επόμενης τετραετίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης