Σε τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων εκτιμάται ότι θα προχωρήσει τελικά φέτος η Federal Reserve, ωστόσο δεν θεωρείται πιθανό να δώσει σήμα για αυτή της την πρόθεση στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει δημοσκόπηση του Bloomberg σε 41 οικονομολόγους, που διεξήχθη από τις 13 έως τις 16 Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη, αναμένεται αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης αύριο Τετάρτη, καθώς και ανάλογες κινήσεις τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, οι ερωτηθέντες απάντησαν πως οι διαμορφωτές πολιτικής θα συνεχίσουν να αναφέρονται σε τρεις πιθανές αυξήσεις το 2018 στις νέες τους προβλέψεις.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής της Fed αρχίζει σήμερα Τρίτη και θα εκδώσει την ανακοίνωσή της για τη νομισματική της πολιτική στις 20:00 (ώρα Ελλάδας) την Τετάρτη. Σε αυτή θα περιλαμβάνεται η αξιολόγησή της για την οικονομία, καθώς και νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη, την ανεργία και τον πληθωρισμό.
Μισή ώρα αργότερα ο Τζερόμ Πάουελ θα δώσει την πρώτη του συνέντευξη Τύπου ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν την προσεκτική στάση που οι διαμορφωτές πολιτικής θα τηρήσουν, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, απέναντι σε μια καλή εικόνα για την οικονομία, την οποία δημιουργούν η ταχύτερη παγκόσμια ανάπτυξη, η αύξηση στις επενδύσεις και ο αντίκτυπος των μειώσεων στη φορολογία στις ΗΠΑ, καθώς και η αύξηση των δημοσίων δαπανών.
Οι αξιωματούχοι της Fed αναμένεται να αναγνωρίσουν βελτιώσεις στα οικονομικά δεδομένα, αλλά απλώς να υπαινιχθούν επιτάχυνση του ρυθμού σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα προθεσμιακά συμβόλαια των επιτοκίων δείχνουν περίπου 35% πιθανότητα για τέσσερις αυξήσεις ή περισσότερες το 2018, ποσοστό που πριν από τις τρεις μήνες διαμορφωνόταν σε λιγότερο από 10%. Η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων αυτήν την εβδομάδα είναι περίπου 100%.

«Με δεδομένα τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία, είναι πιθανό η Fed να προβεί σε κάποια ασαφή προειδοποίηση ότι οι μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων μπορεί να είναι μεγαλύτερες απ’ ό,τι αναμένεται» είπε στη δημοσκόπηση ο Joel Naroff, πρόεδρο της Νaroff Economic Advisors.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης