Οι Κινέζοι κατέχουν την πρώτη θέση μεταξύ των μη Ευρωπαίων νέων κατοίκων στην Πορτογαλία, των οποίων οι επενδύσεις έχουν βοηθήσει σε άνθηση της αγοράς ακινήτων στο πλαίσιο του προγράμματος προνομίων «χρυσή βίζα» που προκαλεί πολιτική ένταση στο εσωτερικό της χώρας.

Τα στοιχεία που υπουργείου Εσωτερικών που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα έδειξαν ότι 6.498 μη Ευρωπαίοι που πήραν άδεια διαμονής από τότε που η Πορτογαλία ξεκίνησε το πρόγραμμα το 2012 παρήγαγαν 3,97 δισεκ. ευρώ σε επενδύσεις, κυρίως σε ακίνητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Κινέζοι είναι η μεγαλύτερη ομάδα καθώς τους δόθηκαν 3.936 άδειες διαμονής, ενώ ακολουθούν οι Βραζιλιάνοι (581) και οι Νοτιοαφρικανοί (259). Σε Τούρκους δόθηκαν 236 άδειες διαμονής και σε Ρώσους 227.

Το πρόγραμμα έχει προκαλέσει επικρίσεις από τους Κομμουνιστές και το Αριστερό Μπλοκ, δύο μικρά κόμματα που στηρίζουν την σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ωστόσο, δεν υπάρχει ένδειξη ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να τερματίσει το προσοδοφόρο πρόγραμμα, το οποίο έχει οδηγήσει σε μια σταθερή ροή επενδύσεων ειδικά στα ακίνητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόγραμμα της Πορτογαλίας δίνει πρόσβαση σε διαμονή μέσω επενδύσεων σε ακίνητα ύψους τουλάχιστον 500.000 ευρώ, επιτρέποντας την ελεύθερη μετακίνηση στην περιοχή Σένγκεν της Ευρώπης. Αντίστοιχα προγράμματα χρυσής βίζας έχουν και άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Μάλτα και η Κύπρος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης