Υπό πίεση βρίσκονται σήμερα τα ομόλογα της Ευρωζώνης, με τις τιμές τους να υποχωρούν και τις αποδόσεις να οδηγούνται στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Η αιτία δεν είναι άλλη από το … πετρέλαιο. Η άνοδος των τιμών του αργού σε υψηλά τριών ετών ενισχύει τις προοπτικές για αύξηση του πληθωρισμού και κατά συνέπεια των επιτοκίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πληροφορίες του Reuters ανέφεραν ότι η Σαουδική Αραβία θα ήταν ικανοποιημένη να δει το πετρέλαιο να ανεβαίνει στα 80 δολάρια ή ακόμη και στα 100 δολάρια το βαρέλι, παρά το γεγονός ότι ο επίσημος στόχος του Ριάντ όταν κατέληξε στη συμφωνία με τα μέλη του ΟΠΕΚ και τη Ρωσία για μείωση της παραγωγής, ήταν να οδηγήσει τις τιμές κοντά στα 60 με 70 δολάρια το βαρέλι.

Οι πληροφορίες αυτές για αλλαγή στη στάση του Ριάντ, σε συνδυασμό με την προοπτική επιβολής νέων κυρώσεων στην Τεχεράνη από τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να εκτινάξουν ακόμη υψηλότερα τις τιμές του πετρελαίου, εντείνοντας παράλληλα τις πιέσεις στα ομόλογα.

Σήμερα η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου αυξήθηκε έως και 3 μονάδες βάσης, στο 0,563%, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 22 Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άνοδο τριών μονάδων βάσης στο 0,78% για την απόδοση του αντίστοιχου ομολόγου της Γαλλίας, αλλά και της Ιταλίας, που οδηγείται στο 1,74%. Κατά πέντε μονάδες βάσης στο 1,25% ενισχύεται η απόδοση του δεκαετούς ισπανικού.

Ανάλογη είναι η εικόνα για τις μικρότερες οικονομίες του ευρώ. Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου προσεγγίζει και πάλι το 4%, ενώ του πορτογαλικού είναι στο 1,61%

naftemporiki.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης