Τα ραγδαία κέρδη του ευρώ έναντι του δολαρίου ανησυχούν όλο και περισσότερους φορείς χάραξης πολιτικής στην ΕΚΤ, αυξάνοντας την πιθανότητα οι αγορές asset να καταργηθούν σταδιακά μόνο, αναφέρουν πηγές με γνώση των συζητήσεων στο Reuters.

Το πρόγραμμα αναμένεται να λήξει στο τέλος του 2017, αλλά οι επίσημες συνομιλίες για το μέλλον είναι μόλις στην αρχή, που σημαίνει ότι η ΕΚΤ είναι εξαιρετικά απίθανο να λάβουν κάποια απόφαση στην επόμενη συνεδρίαση την άλλη Πέμπτη, αναφέρουν οι πηγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πίεση αυξάνεται για μια ήπια και όχι μια απότομη μείωση του ρυθμού αγοράς asset από κάποιους φορείς χάραξης πολιτικής, ιδιαίτερα στις ασθενέστερες οικονομίες της Ένωσης, που ανησυχούν ότι το ισχυρό ευρώ πλήττει τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη, καθιστώντας τις εξαγωγές πιο ακριβές.

«Η συναλλαγματική ισοτιμία έχει γίνει ένα μεγαλύτερο θέμα», αναφέρει μία από τις πηγές στο Reuters. «Είναι τώρα λιγότερο ευνοϊκή για μια έξοδο και ένα πιο ισχυρό επιχείρημα για κωλυσιεργία».

Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι θα ανακοινώσει το φθινόπωρο εάν θα επεκτείνει την αγορά asset (QE) που ξεκίνησε πριν από δυόμιση χρόνια για να μειώσει το κόστος δανεισμού, να τονώσει την ανάπτυξη και να ενισχύσει τον πληθωρισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi δήλωσε πως το πρόγραμμα θα συνεχιστεί μέχρι η κεντρική τράπεζα να είναι ικανοποιημένη ότι ο πληθωρισμός είναι συνεπής με τον μεσοπρόθεσμο στόχο του μόλις κάτω από το 2%.

Οι πηγές δήλωσαν στο Reuters πως δεν έχουν γίνει προτάσεις πολιτικής και η επίσημη συζήτηση στο δ.σ. της ΕΚΤ θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση του Ιουλίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης