Η Ελλάδα και ειδικά η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει αποθεματικό ύψους μέχρι και 19 δισ. ευρώ για να καλύψει τις αποπληρωμές χρέους μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα διάσωσης, ενώ σχεδιάζει τρεις εκδόσεις ομολόγων μέχρι τον Αύγουστο, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στο Reuters.

Η Ελλάδα πρέπει να εξυπηρετήσει λήξεις χρέους ύψους 28 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2019 και θα καλύψει το 1/3 αυτών με τις επόμενες δύο δόσεις του μνημονίουΤο αποθεματικό θα βοηθήσει να διαβεβαιωθούν οι αγορές σχετικά με το ότι η Αθήνα θα είναι σε θέση να καλύψει τις οφειλές της για ενάμιση χρόνο μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος χωρίς εξωτερική βοήθεια, τόνισε ένας αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών με γνώση του ζητήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό θα λειτουργήσει ως “μαξιλάρι”, θα δείξει ότι οι ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους καλύπτονται ήδη για μια σημαντική περίοδο μετά το τέλος της διάσωσης» επεσήμανε ο αξιωματούχος στο Reuters.

Αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι το «μαξιλάρι» θα διασφαλίσει ότι η χώρα μπορεί σε κάθε περίπτωση (δυσμενείς ή απρόσμενες συνθήκες) να καλύψει τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους της για ενάμισι έτος μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου, χωρίς εξωτερική βοήθεια.

«Θα λειτουργήσει ως ένα απόθεμα ασφαλείας έναντι των αγορών. Οι ανάγκες αποπληρωμής χρέους θα είναι σε κάθε περίπτωση εξασφαλισμένες για ένα μεγάλο διάστημα μετά τη λήξη του μνημονίου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ελλάδα πρέπει να εξυπηρετήσει λήξεις χρέους ύψους 28 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2019 και θα καλύψει το 1/3 αυτών με τις επόμενες δύο δόσεις του μνημονίου, όταν ολοκληρωθούν η τρίτη και η τέταρτη αξιολόγηση.

Για το «μαξιλάρι ασφαλείας» θα λάβει το επόμενο διάστημα από τους επίσημους δανειστές 9 δισ. ευρώ -από τα αδιάθετα κεφάλαια του τρίτου μνημονίου-, ενώ σχεδιάζει να αντλήσει άλλα 9 δισ. ευρώ περίπου από τις αγορές με την έκδοση νέων ομολόγων.

«Θα προχωρήσουμε στην έκδοση ενός νέου ομολόγου μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, που θα επικυρωθεί από το Eurogroup. Δεν υπάρχει ακόμα οριστική απόφαση για τη διάρκεια του νέου ομολόγου, αλλά πιθανότατα θα είναι επταετές» είπε ένας άλλος αξιωματούχος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Στις 22 Ιανουαρίου το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) θα κληθεί να εγκρίνει την τεχνική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση και την εκταμίευση δόσης ύψους 6,7 δισ. ευρώ.

«Εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, θα ακολουθήσουν πιθανότατα άλλες δύο εκδόσεις μέχρι την ολοκλήρωση του μνημονίου, τον Αύγουστο» πρόσθεσε η δεύτερη πηγή του ΥΠΟΙΚ.

Η χώρα θα συνεχίσει τις εκδόσεις νέων ομολόγων και το 2019 για την εξυπηρέτηση των αναγκών της, παρά το «μαξιλάρι» των 19 δισ. ευρώ.

Η Citi σχολιάζει πως ένα τόσο μεγάλο μαξιλάρι ασφαλείας θα ήταν παρόμοιο με αυτό της Πορτογαλίας όταν εκείνη βρισκόταν στην διαδικασία εξόδου από το πρόγραμμα (περίπου 15 δισ. ευρώ σε αποθεματικά ρευστότητας και 6,4 δισ. ευρώ για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών). Και είναι απαραίτητο για να βοηθήσει την Ελλάδα να έχει ομαλή μετάβαση στην χρηματοδότηση της αγοράς μετά από 8 χρόνια κατά τα οποία βρισκόταν σε επίσημη χρηματοδότηση.

Όπως σημειώνει, ωστόσο υπάρχουν ακόμη άφθονα κεφάλαια που έχουν μείνει από το πακέτο των 86 δισ. ευρώ – περίπου 45 δισ. ευρώ από τα οποία τα 26 δισ. ευρώ δεν προορίζονται για ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών – τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως cash buffer.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης