Σε χαμηλά επτά εβδομάδων υποχωρούν σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, έχοντας χάσει το σύνολο των κερδών της εφετινής χρονιάς.

H τιμή του αμερικανικού αργού, που την Τρίτη έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 22 Δεκεμβρίου, υποχωρεί σήμερα περαιτέρω κατά 0,7% στα 58,7 δολάρια το βαρέλι στη χρηματιστηριακή πλατφόρμα του NYMEX, στη Νέα Υόρκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι η όγδοη πτώση στις τελευταίες εννέσα συνεδριάσεις. Ελαφρώς μικρότερες είναι οι πιέσεις για το μπρεντ, με την τιμή του να καταγράφει πτώση 0,3% στα στα 62,44 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, στο Λονδίνο.

Οι πιέσεις στο πετρέλαιο αποδίδονται στους φόβους για πλεόνασμα προσφοράς στην παγκόσμια αγορά, εν μέσω εκρηκτικής αύξησης της παραγωγής στις ΗΠΑ. Προσπάθειες να σταθεροποιήσουν την αγορά καταβάλλουν η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, με αλλεπάλληλες δηλώσεις αξιωματούχων τους, στις οποίες επισημαίνεται ότι θα τηρήσουν τη συμφωνία για μείωση της δικής τους παραγωγής. Μένει να φανεί, εάν θα πείσουν την αγορά.

Αναλυτές σχολίαζαν δε ότι οι απώλεις για το αργό θα ήταν πιθανότατα ακόμη μεγαλύτερες, εάν δεν προσέφερε κάποια στηρίγματα το φθηνό δολάριο. Η υποτίμηση του αμερικανικού νομίσματος έναντι των άλλων μεγάλων ανταγωνιστών του στην αγορά συναλλάγματος βοηθά συνολικά τα εμπορεύματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης