Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις προοπτικές των ελληνικών ομολόγων, που το τελευταίο διάστημα αδυνατούν να καρπωθούν τα οφέλη από την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας, εμφανίζεται η Generali Investments.

Σε έκθεση, που υπογράφει o Luca Colussa, επισημαίνεται ότι το μοντέλο της ιταλικής επενδυτικής διαβλέπει σταδιακή πρόοδο στα θεμελιώδη μακροοικονομικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βαθμολογεί έτσι την Ελλάδα με “Β”, με την αξιολόγηση να παραμένει αμετάβλητη από τις 30 Νοεμβρίου του 2017.
Η βαθμολογία αντανακλά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και την επιστροφή της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης, ύστερα από πολυετή και βαθιά ύφεση. Η επόμενη αξιολόγηση της Generali ενδεχομένως να έρθει έως τα τέλη της εβδομάδας, όπως αναφέρεται.

Ο Colussa υπενθυμίζει ότι μετά το swap των ομολόγων που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2017 όπου η Ελλάδα προχώρησε στην ανταλλαγή των ομολόγων του PSI λήξης 2023-2042 με πέντε νέα (λήξης 2023, 2028, 2033, 2037, 2042) προκειμένου να βελτιωθεί η ρευστότητα της αγοράς.

Ο ΟΔΔΗΧ έσπευσε να εκμεταλλευθεί τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς και να εκδώσει νέο 7ετές ομόλογο στις αρχές Φεβρουαρίου. Ήταν η δεύτερη έκδοση ομολόγων από τότε, που η χώρα επέστρεψε στις αγορές, το καλοκαίρι του περασμένου έτους και συνάντησε θερμή υποδοχή από τους ξένους επενδυτές, όπως επισημαίνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο στο διάστημα που ακολούθησε οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά και το spread έναντι των γερμανικών διευρύνθηκε. Τα ελληνικά ομόλογα φαίνονται πλέον να είναι δίκαια αποτιμημένα, εκτιμά η Generali, ενώ προσθέτει πως εάν συνεχιστεί η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και οι συνθήκες στις αγορές δεν επιδεινωθούν, τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να ακολουθήσουν θετική πορεία.

Σε αυτό συμβάλλει ο χαμηλός κίνδυνος αναχρηματοδότησης, από τη στιγμή, που όπως εξηγεί ο συντάκτης της έκθεσης «το προφίλ αποπληρωμών της Ελλάδας είναι πολύ ελαφρύ κατά τους επόμενους 12 μήνες».
Περαιτέρω ώθηση θα μπορούσαν να δώσουν νέες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης.

naftemporiki.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης