Σημαντική αποκλιμάκωση παρουσιάζουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, λαμβάνοντας ώθηση από τις προσπάθειες της Ρώμης να αλλάξει το αρνητικό γι’ αυτήν, διεθνές επενδυτικό κλίμα.

Πιο αναλυτικά, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχωρεί κατά 17 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 4,438%, εμφανίζοντας αισθητή μείωση σε σχέση με το χθεσινό 4,6%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά 13 μονάδες βάσης διολισθαίνει και η απόδοση του 5ετούς κρατικού ομολόγου, η οποία κυμαίνεται κάτω του 3,5% και ειδικότερα στο 3,449%.

Την ίδια ώρα, αντίστοιχη μείωση παρατηρείται και στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου περιορίζεται κατά 8 μονάδες βάσης και ανέρχεται στο 3,454%.

Στο μέτωπο των spreads, το 10ετές ελληνικό υποχωρεί κάτω των 400 μονάδων βάσης και διαμορφώνεται στις 388 μονάδες βάσης, ενώ το 10ετές ιταλικό αποκλιμακώνεται στις 290 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρεμφερείς τάσεις καταγράφονται και στα ομόλογα των υπόλοιπων χωρών της ευρω-περιφέρειας, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων σε Ισπανία, Ιταλία και Ιρλανδία να υποχωρούν στο 1,611%, στο 1,945% και στο 1,080% αντίστοιχα.

Οι θετικές ενδείξεις στην αγορά των κρατικών ομολόγων έρχονται ως συνέχεια της παρέμβασης του υπουργού Οικονομίας της Ιταλίας, Τζιοβάνι Τρία, ο οποίος επιχείρησε να ανατρέψει το δυσμενές επενδυτικό κλίμα.

Ο Ιταλός «τσάρος», παρότι επιβεβαίωσε το έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό του 2019, έτεινε χείρα συνεργασίας προς τις Βρυξέλλες, εκφράζοντας την «επιθυμία συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρόσφατες εμπρηστικές δηλώσεις του Ματέο Σαλβίνι και οι απαξιωτικές αναφορές προς το πρόσωπο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Πιερ Μοσκοβισί, είχαν οδηγήσει το κόστος δανεισμού της Ιταλίας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, συμπαρασύροντας μάλιστα και τις ελληνικές αποδόσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης