H Γερμανία μείωσε το συνολικό δημόσιο χρέος της κατά 2,3% στα 1,93 τρισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2011, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Η συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη σημαίνει και ένα πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό της Γερμανίας, το οποίο επιτρέπει στην κυβέρνηση να αυξάνει τις δημόσιες δαπάνες χωρίς νέο δανεισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συνολικό επίπεδο του χρέους – που περιλαμβάνει αυτό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, των 16 κρατιδίων, των δήμων και των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης – μειώθηκε κατά 46,5 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο σε ετήσια βάση.

Το χρέος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Άνγκελα Μέρκελ μειώθηκε κατά 1,7% στα 1,22 τρισ. ευρώ και των 16 κρατιδίων υποχώρησε κατά 3,6% στα 574,5 δισ. ευρώ. Το χρέος των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης μειώθηκε κατά 7,1% στα 403 εκατ. ευρώ.

Την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανία μείωσε το πρόγραμμα δανεισμού της για το τέταρτο τρίμηνο κατά 2 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, η μείωση του χρέους δημιουργεί ένα πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα πρέπει να συζητήσει πώς θα επενδύσει εκ νέου τα χρήματα από τα ομόλογα που έχει αγοράσει στο πλαίσιο του προγράμματός της και τα οποία θα λήξουν το επόμενο έτος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης