Αυξήθηκαν για δεύτερο διαδοχικό μήνα οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, ενώ σε ετήσια βάση ξεπέρασαν το επίπεδο του 2%, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,5% τον Σεπτέμβριο από τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Αυτή είναι η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Ιανουάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα μεγάλο μέρος της αύξησης οφείλεται στη ραγδαία άνοδο των τιμών της βενζίνης λόγω των καταστροφών στα διυλιστήρια του Τέξας από τον τυφώνα Harvey.

Χωρίς να περιλαμβάνονται τα τρόφιμα και η ενέργεια ο δομικός δείκτης σημείωσε άνοδο μόλις 0,1% από τον Αύγουστο.

Σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal οι αναλυτές έκαναν λόγο για άνοδο 0,6% στις συνολικές τιμές και 0,2% στις δομικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ετήσια βάση, οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 2,2%, ενώ χωρίς τα τρόφιμα και την ενέργεια αυξήθηκαν 1,7%, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έρχονται καθώς αναζωπυρώνεται και πάλι η συζήτηση για το αν η Federal Reserve θα προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων της πριν το τέλος του έτους ή θα επιλέξει να κρατήσει στάση αναμονής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης