Ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της από τη Ρωσία έκανε η Πολωνία σήμερα.
Η χώρα υπέγραψε δύο συμβόλαια με την αμερικανική εταιρεία Venture Global LNG για παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για διάστημα 20 ετών.
Η πολωνική εταιρεία φυσικού αερίου PGNiG ανακοίνωσε σήμερα στη Βαρσοβία πως τα συμβόλαια αυτά, τα οποία επιβεβαιώνουν μια προκαταρκτική συμφωνία που συνήφθη τον περασμένο Ιούνιο, αφορούν στην παράδοση 2 εκατ. τόνων LNG ετησίως. Προσφέρουν εγγυήσεις ενεργειακής ασφάλειας στην Πολωνία, η οποία έχει εξάλλου την άδεια να μεταπωλεί το αέριο αυτό.
«Δεν μπορώ να αποκαλύψω την αξία των συμβολαίων, όμως η τιμή του αμερικανικού αερίου θα είναι κατά 20% χαμηλότερη εκείνης του ρωσικού αερίου», ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του εθνικού ομίλου φυσικού αερίου Πιότρ Βόζνιακ.

«Από το 2022, επιτέλους, η Πολωνία δεν θα εισάγει πλέον ρωσικό αέριο, οι παραδόσεις αερίου εξ Ανατολών θα σταματήσουν, δόξα τω Θεώ», υπογράμμισε ο Βόζνιακ στη διάρκεια τελετής παρουσία του πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι και της αμερικανίδας πρεσβευτή Ζορζέτ Μοσμπάχερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης