Η κυβέρνηση αφενός επιχειρεί να ολοκληρώσει την υλοποίηση και των τελευταίων προαπαιτούμενων για την έγκριση εκταμίευσης της δόσης των 15 δισ. ευρώ, η οποία σχεδιάζεται για τις 12 ή τις 13 Ιουλίου, αλλά και τη διαπραγμάτευση για τη θέση του ΔΝΤ (την αποστολή του οποίου διαπραγματεύεται στην Αθήνα με τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο) και αφετέρου «ξεδιπλώνει» την παροχολογία, με πρώτο ορόσημο τον Ιούλιο και επόμενο το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού.

Η τελική έγκριση εκταμίευσης της δόσης των 15 δισ. ευρώ του ESM, σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζεται να ληφθεί από τους υπουργούς Οικονομικών στο περιθώριο του Eurogroup της 12ης Ιουλίου, που θα ασχοληθεί και πάλι με το ελληνικό ζήτημα, ή μία ημέρα αργότερα, στις 13 Ιουλίου, όταν θα συνεδριάζει το Ecofin.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προϋποθέτει, ωστόσο, πιο πριν να έχουν υπογραφεί τα τελικά κείμενα του μνημονίου (ολοκλήρωση τέταρτης αξιολόγησης), αλλά και να έχει εκδοθεί η τελική έκδοση της Έκθεσης Συμμόρφωσης της Κομισιόν.

Επίσης, θα πρέπει να οριστικοποιηθούν και να εγκριθούν οι τελικοί όροι εκταμίευσης του ποσού (Acceptance and Confirmation Notices), οι οποίοι, σύμφωνα με το πρώτο σχέδιο πρότασης του ESM, θα περιέχουν αυστηρές ρήτρες για τη χρήση της υποδόσης που θα διατεθεί για «μαξιλάρι» διαθεσίμων (δηλαδή των 9,5 δισ. ευρώ από τα 15 δισ. ευρώ), αλλά και «παράθυρο» αλλαγής χρήσης του ποσού αν ο ESM με νέα απόφασή του στο μέλλον κρίνει ότι αυτό πρέπει να γίνει.

Στο ίδιο σχέδιο του ESM αναφέρεται ότι το περιθώριο για την εκταμίευση της δόσης λήγει στις 20 Αυγούστου, μαζί με το πρόγραμμα του ESM, ενώ επιθυμητό είναι το ποσό να έρθει πολύ νωρίτερα, εντός του Ιουλίου, όταν… ξεδιπλώνονται οι μεγάλες ανάγκες αποπληρωμής δόσεων δανείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφέρεται επίσης ότι οι «περαιτέρω διασφαλίσεις» για τα 9,5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για ταμειακά διαθέσιμα (επί συνόλου πακέτου δόσεων 15 δισ. ευρώ) θα εξειδικευθούν σε ξεχωριστό κείμενο απόφασης. Επισημαίνεται ακόμη ότι ο ESM προτείνει την εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ σε μετρητά ή / και με τη μορφή τίτλων του ESM (ESM Notes). H τελική απόφαση θα καθοριστεί στα σχετικά κείμενα αποφάσεων.

Διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ

Παράλληλα, η «αποστολή» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τον επικεφαλής κ. Ντόλμαν που βρίσκεται από τη Δευτέρα στην Αθήνα, με στόχο αύριο Πέμπτη να ολοκληρώσει έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση για την έκθεση που συντάσσει στο πλαίσιο του Άρθρου 4 του καταστατικού του (σ.σ.: μαζί με το δικό του σενάριο βιωσιμότητας χρέους), το οποίο περιμένουν διακαώς οι αγορές ως το βασικό κριτήριο για την επιστροφή της Ελλάδας με νέα έκδοση ομολόγου.

Οι επαφές με το ΔΝΤ έγιναν σύμφωνα με πληροφορίες και με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, το απόγευμα της Τρίτης, αλλά και το πρωί της Δευτέρας, όταν διεξήχθη η εναρκτήρια συζήτηση.

Παροχολογία

Η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά ξεδιπλώνει τον κύκλο παροχολογίας στο πλαίσιο των αντιμέτρων και του δημοσιονομικού χώρου, τα οποία, σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, θα επιχειρήσει να αποτυπώσει στο προσχέδιο προϋπολογισμού που θα πρέπει να καταθέσει στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου. Άλλοι αξιωματούχοι προτάσσουν το θέμα των συντάξεων.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο ΥΠΟΙΚ ξεδίπλωσε και τη δική του θέση. Ανέφερε ότι εντός του Ιουλίου θα επιδώσει στον πρωθυπουργό μελέτη για το πού θα στοχεύουν οι φορολογικές ελαφρύνσεις (π.χ. σε μείωση του ΕΝΦΙΑ, σε μείωση των κοινωνικών εισφορών κ.λπ.) ύψους 700 εκατ. για το 2019, προκειμένου στη συνέχεια να αποτυπωθούν στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού τον Οκτώβριο.

Με πληροφορίες Capital

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης