Σχεδόν 9 στους 10 Έλληνες που αγόρασαν μέσα στο 2017 ακίνητο, το αγόρασαν με μετρητά. Επιπλέον, σχεδόν 3 στις 10 συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη χρονιά αφορούν ποσά μεταξύ 110 χιλ. ευρώ και 250 χιλ. ευρώ και κάποιες από αυτές πραγματοποιήθηκαν για επενδυτικούς λόγους.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα της έρευνας αγοράς επί πραγματικών συναλλαγών που πραγματοποίησε η Ενωση Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδος για αγοραπωλησίες ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι απαντήσεις από τους αγοραστές δόθηκαν μέσα στο Δεκέμβριο και όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης κ. Νίκος Μανομενίδης αποτελούν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του τι αγοράζουν αυτή την στιγμή οι Έλληνες.

Ο ίδιος αναφέρει ακόμη ότι ο αριθμός των συναλλαγών παραμένει μικρός, ενώ η πλειοψηφία αυτών που αγοράζουν είναι για ιδιόχρηση και για την στέγαση της οικογένειας.
Ειδικότερα, με βάση τα ευρήματα της έρευνας 1 στις 4 αγοραπωλησίες που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι αφορούσαν κατοικίες (75,2%) και έπονται με ποσοστό 14,9% οι αγορές σε γη.

Από τις αγορές που αφορούσαν μικρά ποσά, έως 30 χιλ. ευρώ (15,7%) όλες πραγματοποιήθηκαν με μετρητά, όπως και στην επόμενη κατηγορία έως τα 60 χιλ. ευρώ.
Μάλιστα, η συγκεκριμένη κατηγορία από τα 31 έως τα 60 χιλ. ευρώ είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής, αφού 1 στις 4 αγοραπωλησίες που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι αφορούσε αυτού του είδους τα ακίνητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ακίνητα που κινήθηκαν περισσότερο κατά την περασμένη χρονιά ήταν η κατηγορία που απευθύνεται σε οικογενειάρχες ή σε επενδυτές και αφορά ποσά έως 250 χιλ. ευρώ.
Ποσοστό 28,1% των ακινήτων που πουλήθηκαν πέρυσι ήταν αυτής της κατηγορίας και από αυτά, κάτι λιγότερα από τα μισά αγοράστηκαν με τραπεζική χρηματοδότηση.

Αντίθετα με μετρητά αγοράστηκαν τα ακίνητα των υψηλότερων κατηγοριών του 1 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει πάντα με βάση τα στοιχεία από την Ένωση, αφού στις συγκεκριμένες κατηγορίες οι συναλλαγές πραγματοποιούνται στην συντριπτική τους πλειονότητα για επενδυτικούς σκοπούς.

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι σχεδόν 86% των συναλλαγών έγινε πέρυσι με μετρητά, μόλις ένα 13,3% με χρηματοδότηση από τράπεζα, ενώ σχεδόν μηδαμινό είναι το ποσοστό αυτών που πραγματοποιήθηκαν με χρηματοδότηση- διευκόλυνση από τον πωλητή.

Οι Έλληνες φαίνεται ότι δεν έχουν εγκαταλείψει παντελώς το …όνειρο του εξοχικού, αφού υπάρχουν κάποιοι, έστω και λίγοι, που ακόμη αγοράζουν β’ κατοικία.

Έτσι, από το σύνολο των αγοραστών, ποσοστό 15,8% αγόρασε εξοχικό, σχεδόν 6 στους 10 ή αλλιώς ποσοστό 58,3% αγόρασε ακίνητο σε αστικό ιστό, ενώ 1 στους 4 (25,8%) στα περίχωρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης