Υποχωρεί για τρίτη ημέρα η τουρκική λίρα καθώς η ευφορία για την αύξηση των επιτοκίων της προηγούμενης εβδομάδας εξασθενεί και η προσοχή στρέφεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία.

Το τουρκικό νόμισμα υποχωρεί σχεδόν 1% έναντι του δολαρίου, με τις απώλειες να αυξάνονται όσο αντιστοίχως μειώνονται οι long θέσεις που ενεργοποιήθηκαν μετά από την αύξηση των επιτοκίων κατά 625 μονάδες βάσης την προηγούμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαμορφώνεται στις 6,3732 λίρες έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Ενώ η επιθετική κίνηση πολιτικής επαινέθηκε για το ότι επιβεβαίωσε την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, μια πτώση 40% στο νόμισμα φέτος, έχει επιφέρει πλήγμα σε μια οικονομία που εξαρτάται σημαντικά από τις ξένες εισροές για να διατηρήσει την ανάπτυξη.

Και με τον πληθωρισμό να είναι σχεδόν 18%, πολλοί επενδυτές θεωρούν ότι η κεντρική τράπεζα περίμενε πολύ για να δράσει αποφασιστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επιχειρηματικός τομέας βρίσκεται αντιμέτωπος με έλλειμμα ξένου συναλλάγματος 216 δισ. δολαρίων και οι αναλυτές δηλώνουν ότι η ανεκμετάλλευτη ζήτηση για σκληρό νόμισμα, ίσως εμποδίζει ενδεχόμενο ράλι.

«Νομίζω πως είναι προφανές ότι ο εγχώριος επιχειρηματικός τομέας συνεχίζει να σορτάρει την ισοτιμία δολαρίου-λίρας. Κάθε πτώση που βλέπουν, τη θεωρούν ως μια ευκαιρία για να μειώσουν την έκθεσή τους», αναφέρει ο Saed Abukarsh της Ark Capital.

«Μπορεί να δούμε υψηλή ζήτηση για την τουρκική λίρα αλλά το υποκείμενο πρόβλημα είναι και πάλι εδώ. Αξιοπιστία. Και οι ντόπιοι δεν πείθονται», πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης