Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των θεσμών έχει αυτή την ώρα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης.

Από ελληνικής πλευράς, συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, και η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «παρών» δίνει, επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, όπως επίσης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος.

Στο επίκεντρο τίθεται η «έκθεση συμμόρφωσης» των θεσμών για την 4η αξιολόγηση, η οποία θα υποβληθεί στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου.

Νωρίτερα, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, επανέλαβε την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι «Eurogroup και Κομισιόν οφείλουν οπωσδήποτε να αποφασίσουν ένα πακέτο μέτρων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διευκρίνισε δε, ότι «αυτά τα μέτρα δεν θα αφορούν τη διαγραφή του χρέους», αλλά την ελάφρυνσή του.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, μάλιστα, αναφέρθηκε και στην έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα βοήθειας, επισημαίνοντας ότι θα πρόκειται για «μια σημαντική πολιτική και συμβολική στιγμή για την Ευρώπη».

Η παρέμβαση του Ευρωπαίου Επιτρόπου -λίγες μέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup- εντάσσεται στην προσπάθεια της Κομισιόν για τη λήψη εμπροσθοβαρών μέτρων ελάφρυνσης, τα οποία θα πείσουν τις αγορές για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ωστόσο, Γερμανία και ESM φαίνεται πως κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, κατεβάζοντας τον πήχη των προσδοκιών και επιμένοντας σε μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης