Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ουάσιγκτον έχει εξελιχθεί σε έναν μεγαλύτερο κίνδυνο για τους επενδυτές των αμερικανικών μετοχών από ό,τι το νέο περιβάλλον των αυξανόμενων επιτοκίων ή των ενεργειών της Fed, σύμφωνα με τον επικεφαλής του κολοσσού των hedge funds.

Όπως αναφέρει το Capital.gr, ο Ray Dalio, ιδρυτής του hedge fund Bridgewater, το μεγαλύτερο hedge fund παγκοσμίως με περιουσιακά στοιχεία περίπου 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο διαχειρίζεται τα κεφάλαια περισσότερων από 300 συνταξιοδοτικών ταμείων, κρατικών επενδυτικών ταμείων και άλλων θεσμικών επενδυτών, δήλωσε ότι το πολιτικό κλίμα τον ώθησε να υιοθετήσει πλέον μία αμυντική στάση στις αμερικανικές μετοχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, ο οποίος έχει εκφράσει την ανησυχία του για την πολιτική που ακολουθεί ο Donald Trump τους τελευταίους μήνες κυρίως όσον αφορά στο μεταναστευτικό και το εμπόριο, δήλωσε ότι κόβει την έκθεσή του στις ΗΠΑ σε μια περίοδο αυξανόμενων πολιτικών και οικονομικών διαιρέσεων. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα είχε συστήσει στους επενδυτές και στους πελάτες του να αυξήσουν την έκθεσή τους στον χρυσό για να προστατευτούν από τον πολιτικό και οικονομικό κίνδυνο.

Ο Dalio ήταν αρχικά αισιόδοξος για την ικανότητα του Trump να τονώσει την ανάπτυξη μέσω των σχεδίων του για τη φορολογική μεταρρύθμιση, τις υποδομές και τη χαλάρωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, ωστόσο πλέον θεωρεί ότι η αστάθεια και οι συγκρούσεις που φαίνεται να είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο για τον Λευκό Οίκο, θα βλάψουν την ικανότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τις πολιτικές της.

Ο Dalio είπε ότι, σε συνδυασμό με τη διόρθωση που έχει ήδη υποστεί η Wall Street τον Αύγουστο, αποφάσισε να γίνει πιο αμυντικός στην έκθεσή του στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως τονίζει, η αστάθεια στην Ουάσινγκτον είναι πιθανό να είναι πιο επιζήμια για τους επενδυτές παρά η νομισματική ή η δημοσιονομική πολιτική. «Η χώρα είναι σήμερα το ίδιο οικονομικά και πολιτικά διαιρεμένη όσο ήταν στη δεκαετία το ’30 κατά την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης» υπογράμμισε.

Η «μομφή» του Dalio στον Trump και στις αμερικανικές μετοχές έρχεται περίπου μία εβδομάδα μετά τα γεγονότα στη Βιρτζίνια και τη δήλωση Trump η οποία οδήγησε στην αποχώρηση πολλών CEOs μεγάλων εταιρειών των ΗΠΑ από το «πλευρό» του Αμερικανού προέδρου, ενώ η αναταραχή στον Λευκό Οίκο οδήγησε και στην απόλυση του συμβούλου του, Steve Bannon.

Εν τω μεταξύ, μία εβδομάδα πριν οι επενδυτές των ΗΠΑ -κι όχι μόνο- είχαν «ταρακουνηθεί» από τον λεκτικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης