Οι βαθιές διαχωριστικές γραμμές που έχει ανοίξει η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντανακλώνται και στις αγορές.

Στο μέτωπο των ομολόγων, τα ιταλικά βλέπουν τις αποδόσεις τους και να ακολουθούν και πάλι την ανιούσα, την ώρα που εκείνες των γερμανικών υποχωρούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπό τις συνθήκες αυτές το spread στο κόστος δανεισμού της πρώτης και τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του ευρώ ανέρχεται σήμερα σε υψηλά δύο εβδομάδων.

Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου παρουσιάζει σήμερα το πρωί αύξηση 10 μονάδων βάσης, στο 2,78%, ενώ συνολικά τον τελευταίο χρόνο έχει ενισχυθεί κατά 86 μονάδες βάσης.

Από την άλλη καθώς τα Βunds λειτουργούν παραδοσιακά ως καταφύγιο των επενδυτών σε πάσης φύσεως αναταράξεις, η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου υποχωρεί κατά 2 μονάδες βάσης στο 0,315%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα αύξηση δύο μονάδων βάσης παρουσιάζουν οι αποδόσεις τόσο των ισπανικών όσο και των πορτογαλικών ομολόγων, στο 1,36% και στο 1,82% αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι η Ισπανία είναι επίσης εκ των χωρών που σηκώνουν, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, σημαντικό βάρος των μεταναστευτικών ροών.

Τα ελληνικά ομόλογα

Σταθερή στο 4,09% παραμένει, εν τω μεταξύ, η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου, καθώς οι επενδυτές στην ΗΔΑΤ βρίσκονται ακόμη υπό την θετική επίδραση των αποφάσεων του Eurogroup, αλλά και τη σημερινή επισήμανση του oίκου Moody’s ότιτο χρέος εισέρχεται σε βιώσιμο μονοπάτι.

Μένει να φανεί πώς θα αξιολογήσουν την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από τους Ευρωπαίους.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο του προσφυγικού μένουν προς το παρόν για την ελληνική αγορά σε δεύτερη μοίρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης