Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξης μιας βιώσιμης βιοοικονομίας παρουσίασαν σήμερα στις Βρυξέλλες ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, Γίρκι Κατάινεν, και ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα έρευνας και καινοτομίας, Κάρλος Μοέντας.

Με τη βιοοικονομία μπορούν να μετατραπούν τα φύκια σε καύσιμα, να ανακυκλωθούν τα πλαστικά, να μετατραπούν τα απόβλητα σε νέα έπιπλα ή ρουχισμό ή να μετατραπούν τα βιομηχανικά υποπροϊόντα σε βιολιπάσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος της Επιτροπής, είναι να βελτιώσει και να ενισχύσει τη βιώσιμη χρήση των ανανεώσιμων πόρων για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων και τοπικών προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και η βιώσιμη ανάπτυξη.
Παράλληλα, η Επιτροπή εκτιμά ότι με τη βιοοικονομία μπορούν να δημιουργηθούν ένα εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας έως το 2030.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν δήλωσε σχετικά: «Είναι πλέον σαφές ότι πρέπει να προβούμε σε μια συστημική αλλαγή του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης αγαθών, καθώς και δημιουργίας απορριμμάτων.

Ο αναπροσανατολισμός της οικονομίας μας και ο εκσυγχρονισμός των μοντέλων παραγωγής δεν αφορά μόνο το περιβάλλον και το κλίμα. Προσφέρει επίσης μεγάλες δυνατότητες για νέες “πράσινες” θέσεις εργασίας, ιδίως στις αγροτικές και παράκτιες περιοχές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Κάρλος Μοέντας πρόσθεσε: «Στόχος της ΕΕ είναι να πρωτοστατήσει στη μετατροπή των αποβλήτων και των απορριμμάτων σε προϊόντα υψηλής αξίας, οικολογικές χημικές ουσίες, ζωοτροφές και υφαντικές ίνες.

Η έρευνα και η καινοτομία διαδραματίζουν καίριο ρόλο τόσο στην επιτάχυνση της μετάβασης της ευρωπαϊκής οικονομίας στην πράσινη οικονομία όσο και στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών».

Στόχος της Επιτροπής είναι η αναβάθμιση και ενίσχυση των κλάδων της βιοοικονομίας. Για το σκοπό αυτό η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι το 2019 θα δημιουργήσει, μεταξύ άλλων, μια «Θεματική Πλατφόρμα Επενδύσεων για την Κυκλική Βιοοικονομία», με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, ώστε να φέρει πιο κοντά στην αγορά τις καινοτομίες που βασίζονται στη βιοτεχνολογία και να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους των ιδιωτικών επενδύσεων.

Παράλληλα, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα διευκολύνει την ανάπτυξη νέων βιώσιμων βιοδιϋλιστηρίων σε όλη την Ευρώπη και ότι θα στηρίξει τον τομέα της βιοοικονομίας στις χώρες της ΕΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων 2020», με σκοπό την κατάρτιση εθνικών και περιφερειακών προγραμμάτων βιοοικονομίας.

Στις 22 Οκτωβρίου, η Επιτροπή διοργανώνει διάσκεψη στις Βρυξέλλες για να συζητήσει με τους ενδιαφερόμενους φορείς το σχέδιο δράσης και να αναδείξει συγκεκριμένα προϊόντα βιολογικής προέλευσης.

Η βιοοικονομία περιλαμβάνει όλους τους κλάδους και τα συστήματα που βασίζονται σε βιολογικούς πόρους. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους τομείς στην ΕΕ, περιλαμβάνει τη γεωργία, τη δασοκομία, την αλιεία, τα τρόφιμα, τη βιοενέργεια και τα προϊόντα βιολογικής προέλευσης, έχει ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 2 τρισ. ευρώ και προσφέρει απασχόληση σε περίπου 18 εκατομμύρια εργαζομένους. Αποτελεί, επίσης, βασικό μοχλό για την τόνωση της ανάπτυξης στις αγροτικές και τις παράκτιες περιοχές.

Η ΕΕ χρηματοδοτεί ήδη έργα στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης βιώσιμων λύσεων που στηρίζονται στην κυκλική βιοοικονομία, μεταξύ άλλων με 3,85 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος χρηματοδότησης «Ορίζων 2020» της ΕΕ. Για την περίοδο 2021-2027, η Επιτροπή έχει προτείνει τη διάθεση 10 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» για τρόφιμα και φυσικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένης της βιοοικονομίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης