Ο υπουργός Εμπορίου της Ιαπωνίας Χιροσίγκε Σέκο διαβεβαίωσε σήμερα ότι το Τόκιο θα παραμείνει σε στενή επαφή με την Ουάσινγκτον ως προς τα εμπορικά ζητήματα.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι τα τυχόν αντίποινα στα νέα μέτρα που επέβαλαν οι ΗΠΑ στο εμπορικό πεδίο υπάρχει ο κίνδυνος να καταστρέψουν το διεθνές σύστημα ελεύθερου εμπορίου κι ότι το Τόκιο θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει στις αμερικανικές πρωτοβουλίες φροντίζοντας να κινηθεί εντός του πλαισίου των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σέκο έκανε τα σχόλια αυτά λίγες ώρες μετά την υπογραφή από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ενός υπομνήματος που αναγγέλλει την επιβολή δασμών ύψους έως και 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων αθροιστικά σε προϊόντα της Κίνας που εισάγονται στις ΗΠΑ, πάντως έπειτα από μια περίοδο δημόσιας διαβούλευσης 30 ημερών, που θα αρχίσει τη στιγμή που θα δημοσιοποιηθεί ο κατάλογος των προϊόντων που θα στοχοθετήσει η Ουάσινγκτον. Η Κίνα αντέδρασε ανακοινώνοντας μια σειρά πιθανών μέτρων ανταπόδοσης.

Σήμερα πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή οι υψηλοί επιπρόσθετοι δασμοί στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγονται στις ΗΠΑ, αλλά ο Τραμπ εξαίρεσε το βράδυ της Πέμπτης σημαντικούς εμπορικούς εταίρους της χώρας του, ιδίως το Μεξικό, τον Καναδά και την Ε.Ε., από το μέτρο αυτό προσωρινά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης