Η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας αναμένεται να είναι χαμηλότερη από τις ήδη πτωτικά αναθεωρημένες προβλέψεις της κυβέρνησης φέτος και την επόμενη χρονιά, με μια ύφεση να φαίνεται τώρα πιθανή τους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, που είναι ενδεικτική της σοβαρή ζημιάς που έχει προκαλέσει η κρίση του τουρκικού νομίσματος.

Η τουρκική λίρα έχει σημειώσει βουτιά σχεδόν 40% φέτος, οδηγώντας τις τιμές σχεδόν όλων αγαθών – από τα τρόφιμα έως τα καύσιμα – σε άνοδο και τον ετήσιο πληθωρισμό σχεδόν στο 25%, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και 15 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,3% φέτος και μόλις 1,1% την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με έρευνα μεταξύ 46 οικονομολόγων.

Η εκτίμηση είναι αρκετά χαμηλότερη από τις πτωτικά αναθεωρημένες προβλέψεις της κυβέρνησης για ανάπτυξη 3,8% φέτος και 2,3% το 2019, που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ τον περασμένο μήνα.

«Η απότομη νομισματική σύσφιξη της τουρκικής κεντρικής τράπεζας αναμένεται να φρενάρει περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη μακροπρόθεσμα», ανέφεραν αναλυτές της Danske Bank σε πρόσφατο σημείωμά τους.
«Βλέπουμε ότι οι κίνδυνοι μια ύφεσης τους επόμενους 12 μήνες έχουν αυξηθεί σημαντικά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα του Reuters τον Ιούλιο τοποθετούσε την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2018 στο 4,1% και στο 3,5% για την επόμενη χρονιά – γεγονός που αποτυπώνει πόσο δραματικά επιδεινώθηκε το κλίμα για την Τουρκία μέσα σε τρεις μόλις μήνες.

Ο πληθωρισμός αναμένεται κατά μέσο όρο να διαμορφωθεί στο 25,3% το τέταρτο τρίμηνο και να σημειώσει άλμα στο 28,6% το πρώτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με την έρευνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης