Τις επιπτώσεις που θα έχουν στις αγορές οι νέες εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αλλά και την πιθανότητα ενός εμπορικού πολέμου, εξετάζει η UBS σε νέο της note προς τους πελάτες της.

Όπως σημειώνει, στις αρχές της εβδομάδας ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε οδηγίες για την κατάρτιση μίας λίστας 200 δισ. δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα που θα χτυπηθούν με δασμούς της τάξης του 10%, ενώ απείλησε επίσης ότι θα αυξήσει το συνολικό ποσό κατά επιπλέον 200 δισ. δολάρια εάν η Κίνα προχωρήσει σε αντίποινα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τελικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι δασμοί σε προϊόντα αξίας 450 δισ. δολαρίων, ποσό που θα αντιστοιχούσε σχεδόν στο σύνολο των αμερικανικών εισαγωγών από την Κίνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2017.

Αυτό ήρθε σε απάντηση στην απόφαση της Κίνας την Παρασκευή να προχωρήσει σε αντίποινα προς τις ΗΠΑ μετά την επιβολή δασμών ύψους 50 δισ. δολαρίων στις κινεζικές εισαγωγές. Αυτή η εντατικοποίηση των εμπορικών εντάσεων ανανεώνει τον φόβο ότι η κατάσταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε έναν εμπορικό πόλεμο με αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη και τις αγορές, όπως τονίζει η UBS.

Τι ακολουθεί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δασμοί των ΗΠΑ στις κινεζικές εισαγωγές αξίας 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα αρχίσουν να ισχύουν στις 6 Ιουλίου, και τα υπόλοιπα 16 δισ. δολάρια θα υποβληθούν σε περαιτέρω αξιολόγηση. Στις 29 Μαΐου, όταν ανακοινώθηκε η οριστικοποίηση της πρώτης λίστας των δασμών, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσης την πρόθεση επιβολής επενδυτικών περιορισμών για τις κινεζικές επιχειρήσεις μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Στις 24 Μαΐου, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν μια έρευνα του άρθρου 232 σχετικά με τις εισαγωγές αυτοκινήτων. Τα πρώτα μέτρα δεν αναμένονται πριν από το 2019, αλλά οι ανακοινώσεις υποδεικνύουν την πιθανή ολοκλήρωσή τους πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Η αμερικάνικη κυβέρνηση, σύμφωνα με την UBS, είναι πιθανό να αξιολογήσει τον αρχικό αντίκτυπο αυτών των δασμών στην οικονομία, τις αγορές και στη δημοτικότητα του Τραμπ, πριν αποφασίσει να επιβάλει πρόσθετα μέτρα.

Τι σημαίνει αυτό για τους επενδυτές

Αν και αυτή η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων και οι ακόλουθες απειλές για αντίποινα είναι απίθανο να εξαφανιστούν στο άμεσο μέλλον, το βασικό σενάριο της UBS παραμένει ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η επαναδιαπραγμάτευση των υφιστάμενων εμπορικών συμφωνιών και μια νέα συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Οι στοχευμένοι διμερείς δασμοί μπορεί να συνεχιστούν, αλλά με περιορισμένες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Οι δασμοί των ΗΠΑ και της Κίνας που έχουν ήδη ανακοινωθεί, αναμένεται να μειώσουν την αύξηση του ΑΕΠ και στις δύο χώρες κατά περίπου 0,1% ή λιγότερο, ενώ θα προσθέσουν τουλάχιστον 2-3 μονάδες βάσης στον πληθωρισμό των ΗΠΑ.

Οι επιπτώσεις θα αυξηθούν, ωστόσο, αν οι ΗΠΑ επιβάλλουν τελικά δασμούς ύψους 450 δισ. δολαρίων στις κινεζικές εισαγωγές.

Με την ανάπτυξη των ΗΠΑ να επιταχύνει μετά από ένα “χλιαρό” πρώτο τρίμηνο και την παγκόσμια ανάπτυξη να εξακολουθεί να είναι πάνω από τη μακροπρόθεσμη τάση, οι παγκόσμιες μετοχές αναμένεται να συνεχίσουν να κινούνται υψηλότερα, σύμφωνα με την άποψη της UBS.

Οι περιορισμένες επιπτώσεις στις αγορές τους τελευταίους μήνες ως απάντηση στην ενίσχυση των εμπορικών εντάσεων αντανακλούν τις πολύ μικρές οικονομικές επιπτώσεις που θα έχουν οι δασμοί.

Αλλά ενώ οι άμεσες οικονομικές επιπτώσεις μπορεί να είναι περιορισμένες, οι επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά την κατάσταση καθώς το χρονοδιάγραμμα των πρόσθετων δράσεων είναι αβέβαιο, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την μεταβλητότητα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης