Οι ισπανικές μετοχές καταγράφουν μεγάλες απώλειες μετά την νίκη των Καταλανών αυτονομιστών στις περιφερειακές εκλογές. Η πολιτική κρίση βαθαίνει και χτυπά την οικονομία συνεχίζοντας να προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις επιχειρήσεις που εδρεύουν στην περιοχή.

Ο IBEX της Ισπανίας υποχωρεί 1,5% αφού οι ψηφοφόροι υποστήριξαν τα αυτονομιστικά κόμματα σε ένα «χαστούκι» για τον πρωθυπουργό Manuel Rajoy και τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Banco Sabadell και η Caixabank, οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στην Καταλονία και μετέφεραν την έδρα τους εκτός της περιοχής μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τον Οκτώβριο υποχωρούν 2,7% και 3,4%, αντίστοιχα. Οι Santander, Bankia και BBVA υποχωρούν επίσης έως 3%.

Οι μετοχές των κλάδων που έχουν έκθεση στην ισπανική οικονομία χτυπήθηκαν επίσης. Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telefonica, η Merlin Properties του κλάδου των ακινήτων και ο φορέας εκμετάλλευσης του αεροδρομίου AENA υποχωρούν κοντά στο 1,5%.

«Δεν νομίζω ότι η ισπανική κυβέρνηση μπορεί να κάνει κάτι άλλο από το να έρθει τώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» δήλωσε στο Reuters ο Christopher Peel, επικεφαλής επενδύσεων στην Tavistock Wealth.
«Το περιβάλλον παραμένει δύσκολο για την οικονομία και τις επενδύσεις της Καταλονίας», σημειώνει ο Carsten Hesse, οικονομολόγος της Berenberg.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθώς ο πολιτικός κίνδυνος αυξάνεται, οι μετοχές των τραπεζών στην Ευρώπη επίσης σημειώνουν πτώση με τον τραπεζικό δείκτη της ζώνης του ευρώ να υποχωρεί 0,8%.

Οι ισπανικές μετοχές σημείωσαν την καλύτερη πορεία μεταξύ των υπολοίπων στην Ευρώπης για μεγάλο μέρος του έτους, αλλά ο πολιτικός κίνδυνος τις κράτησε πίσω στο πρόσφατο ράλι της ευρύτερης αγοράς, με τον IBEX να σημειώνει πλέον πτώση 9% από την κορυφή του Μαΐου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης