Ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας δήλωσε σήμερα ότι η χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να αυξήσει το έλλειμμα της χώρας την επόμενη χρονιά και να επιβραδύνει τη μείωση του δημόσιου χρέους, επαναλαμβάνοντας, ωστόσο, τη δέσμευσή του σε συνετή δημοσιονομική πολιτική.

Ο Τζιοβάνι Τρία δήλωσε ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα διαμορφωθεί στο 1,2%, χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη για 1,5%. Ο υπουργός αναμένει επίσης μια πτωτική αναθεώρηση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης στο 1% ή 1,1% τον επόμενο χρόνο από την προηγούμενη εκτίμηση για 1,4%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή η επιβράδυνση θα οδηγήσει το έλλειμμα στο 1,2% το 2019», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore. Αυτό θα ήταν υψηλότερο από τον στόχο για έλλειμμα στο 0,8% του ΑΕΠ που έθεσε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι μια σαφέστερη εκτίμηση για το έλλειμμα θα είναι διαθέσιμη τον Σεπτέμβριο και ότι θα εξαρτηθεί από το κόστος εξυπηρέτησης χρέους και το ποσό των εσόδων ή των περικοπών δαπανών που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να αποφύγει μια αύξηση στο φόρο πωλήσεων.

Η επιδείνωση των οικονομικών προβλέψεων θα μπορούσε να θέσει τη νέα αντισυστημική κυβέρνηση σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που παρακολουθεί τους προϋπολογισμούς των χωρών της ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο ο Τρία δήλωσε ότι όλα τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που περιλαμβάνονται στα σχέδια είναι «συμβατά» με τις δεσμεύσεις που έχει η Ιταλία προς την ΕΕ αναφορικά με τα δημόσια οικονομικά της. Δήλωσε ότι η χαμηλότερη ανάπτυξη μπορεί να επιβραδύνει τη μείωση του χρέους της χώρας, αλλά πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση διατηρεί τον στόχο για μείωσή του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης