Η μείωση των επιχειρηματικών επενδύσεων και η χαμηλότερη αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών τα τρία τελευταία χρόνια σηματοδότησαν μια άσχημη έναρξη του 2018 για τη βρετανική οικονομία, καθώς τα επίσημα στοιχεία επιβεβαίωσαν ότι μετά βίας αναπτύχθηκε.

Παρά τις αμφιβολίες της Τράπεζας της Αγγλίας, η στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας ONS διατήρησε την άποψη ότι οι κακές καιρικές συνθήκες από μόνες τους δεν θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί η οικονομία αναπτύχθηκε μόλις 0,1% στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου-Μαρτίου, όπως αναμενόταν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντιθέτως, η ONS ανακοίνωσε ότι διαπιστώνει ένα μακροπρόθεσμο μοτίβο επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

Οι επιχειρηματικές επενδύσεις υποχώρησαν 0,2% σε τριμηνιαία βάση το α΄ τρίμηνο, που αποτελεί τις χειρότερες επιδόσεις από τα μέσα του 2015, σύμφωνα με την ONS.

Το καθαρό εμπόριο απέτυχε να συμβάλει στην ανάπτυξη και οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν μόλις 0,2% το τρίμηνο, που αποτελεί τη χαμηλότερη αύξηση από το δ΄ τρίμηνο του 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Συνολικά, η οικονομία εμφάνισε φτωχές επιδόσεις το α΄ τρίμηνο, με βραδεία μεταποιητική ανάπτυξη και ασθενείς βιομηχανικούς κλάδους που συνδέονται με τους καταναλωτές» ανέφερε ο στατιστικολόγος της ONS, Rob Kent-Smith.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως, αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι άσχημες καιρικές συνθήκες επηρέασαν τις κατασκευές και τα ψώνια, αυτό αντισταθμίστηκε σε έναν βαθμό από τις αυξημένες πωλήσεις μέσω διαδικτύου και την ενεργειακή προσφορά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης