Όλα δείχνουν πως η Βρετανία τηρεί την πιο ισχυρή στάση από όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στο θέμα του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενώπιον του κινδύνου να μην αρθεί το αδιέξοδο στις διαβουλεύσεις για τον πολυετή προϋπολογισμό της Ε.Ε., στο τραπέζι των Βρυξελλών φέρεται να έχει μπει και προσχέδιό του χωρίς τη Βρετανία. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. «κατεβαίνουν» στη Σύνοδο Κορυφής στις 22 και 23 Νοεμβρίου χωρίς να διαφαίνεται άμεσα έδαφος συμβιβασμού μεταξύ της Κομισιόν και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους «Financial Times», οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να καταρτίζουν προσχέδιο του προϋπολογισμού των «27» περικόπτοντας, χωρίς να υπολογίζουν τη Βρετανία. Σύμφωνα με το άρθρο, η Ε.Ε. εξετάζει τις τεχνικές, οικονομικές και νομικές δυνατότητες με τις οποίες από τον προϋπολογισμό μπορεί να απουσιάζει η Βρετανία.

Εκτός από το Λονδίνο, αντιρρήσεις στις προτάσεις της Κομισιόν φέρεται να έχει και το Βερολίνο (παραδοσιακά στους «πληρωτές» του κοινοτικού προϋπολογισμού), ενώ η Ισπανία και η Γαλλία έχουν κατά περιπτώσεις απορρίψει προτάσεις που μειώνουν τις επιδοτήσεις τις οποίες λαμβάνουν. Μείωση του προϋπολογισμού ή στη χειρότερη περίπτωση πάγωμά του ζητεί η Downing Street, ύστερα από το αντάρτικο κατά του Κάμερον στη βρετανική Βουλή.

Η απειλή για εμπάργκο στο Λονδίνο, όπως σχολιάζει επί του δημοσιεύματος των «FT» το γερμανικό «Spiegel», φαίνεται ως τρόπος πίεσης στη Βρετανία στην προσπάθεια να καταλήξουν οι «27» σε συμφωνία – ενώ παράλληλα εξετάζονται διάφορες στρατηγικές για να παρακαμφθεί ένα βρετανικό βέτο (το οποίο ο Κάμερον έχει διαμηνύσει πως σκοπεύει να εγείρει, εφόσον κρίνει σκόπιμο). Υπάρχει, ακόμα, η πιθανότητα ο προϋπολογισμός να μην αποφασιστεί τελικά για όλη τη διάρκειά του, αλλά να γίνονται ψηφοφορίες κάθε χρόνο. Κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν συμφωνία της πλειοψηφίας των μελών (σ.σ: και όχι ομοφωνία, όπως ο πολυετής σχεδιασμός), εξουδετερώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την πιθανή αρνητική στάση της Βρετανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης