Σημαντικά αυξημένα τεκμήρια διαβίωσης θα ισχύσουν φέτος για 400.000 και πλέον ιδιοκτήτες που νομιμοποίησαν αυθαίρετες κατασκευές η «τακτοποίησαν» αυθαίρετες αλλαγές χρήσης σε υπόγεια και πατάρια, με βάση τους νόμους Παπακωνσταντίνου (3843/2010), Μπιρμπίλη (4014/2011) και Καλαφάτη (4178/2013). Το αποτέλεσμα θα είναι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», πολλοί από τους φορολογουμένους αυτούς να πληρώσουν εξωπραγματικούς φόρους, καθώς τα εισοδήματα που θα τους προσδιορίσει το υπουργείο Οικονομικών με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης θα είναι υψηλότερα από αυτά που θα δηλώσουν οι ίδιοι.

Τι ισχύει από εδώ και πέρα

Σύμφωνα με τη νέα φορολογική νομοθεσία, όλες οι επιφάνειες των αυθαιρέτων κτισμάτων, καθώς και οι επιφάνειες των βοηθητικών χώρων (υπογείων, παταριών κλπ) που χρησιμοποιήθηκαν αυθαίρετα ως χώροι κύριας χρήσης, εφόσον νομιμοποιήθηκαν ή «τακτοποιήθηκαν» με νόμους της τελευταίας τετραετίας, θα πρέπει φέτος να δηλωθούν υποχρεωτικά από τους ιδιοκτήτες τους ως επιφάνειες κύριων χώρων στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Δηλαδή, τα τετραγωνικά μέτρα των επιφανειών που νομιμοποιήθηκαν ή «τακτοποιήθηκαν» θα πρέπει να δηλωθούν ως κύριοι χώροι κατοικιών στον πίνακα 5.1 της 3ης σελίδας του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης, όπου κάθε φορολογούμενος υποχρεούται να αναγράφει αναλυτικά τα στοιχεία για όλα τα σπίτια του, ώστε να υπολογιστούν τα αντίστοιχα τεκμήρια διαβίωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως εκ τούτου, η υποχρέωση δήλωσης όλων των νομιμοποιημένων αυθαίρετων κτισμάτων και των «τακτοποιημένων» επιφανειών θα αυξήσει φέτος σημαντικά τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για τους ιδιοκτήτες. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα τεκμήρια διαβίωσης υπολογίζονται για όλες τις κατοικίες με βάση τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των επιφανειών των κυρίων χώρων.

Παράδειγμα

Σε μονοκατοικία με οικοδομική άδεια 100 τ.μ. έγινε υπέρβαση 40 τ.μ. για να κτιστεί ένα επιπλέον δωμάτιο. Ο ιδιοκτήτης της κατοικίας εντάχθηκε στις ρυθμίσεις του ν. 4014/2011 για το δωμάτιο των 40 τ.μ. που έκτισε καθ’ υπέρβαση της οικοδομικής άδειας. Η κατοικία βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης χαμηλότερη των 2.800 ευρώ ανά τ.μ..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι πέρυσι, ο εν λόγω ιδιοκτήτης δήλωνε στο έντυπο 5.1 μόνο τα 100 τ.μ., τώρα υποχρεούται να δηλώσει 140 τ.μ.. Πέρυσι, λοιπόν, το τεκμήριο διαβίωσης αντιστοιχούσε στα 100 τ.μ., δηλαδή 48 ευρώ ανά τ.μ.  για τα πρώτα 80 τ.μ. και 78 ευρώ ανά τ.μ. για τα υπόλιπα 20 τ.μ.. Άρα επιβαρυνόταν με συνολικό τεκμήριο 5.400 ευρώ.

Φέτος, θα επιβαρυνθεί αναλυτικά:

-με 48 ευρώ ανά τ.μ. για τα πρώτα 80 τ.μ.
-με 78 ευρώ ανά τ.μ. για τα επόμενα 40 τ.μ.
-με 132 ευρώ ανά τ.μ. για τα επόμενα 20 τ.μ.

Αποτέλεσμα είναι να επιβαρυνθεί με συνολικό ποσό τεκμηρίου 9.600 ευρώ από τα 5.400 που ήταν πέρυσι!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης