Στο ποσό των 9,2424 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το δημόσιο χρέος της Βουλγαρίας στα τέλη Ιουλίου του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Σε διάστημα μόλις ενός μήνα, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά περίπου 1,31 δισ. ευρώ και κύρια αιτία για αυτήν την αύξηση ήταν η έκδοση ευρωομολόγων στις διεθνείς χρηματαγορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εσωτερικό χρέος διαμορφώθηκε σε 3,9253 δισ. ευρώ, μειωμένο σε σχέση με τα 4,1292 δισ. τον Ιούνιο, ενώ το εξωτερικό χρέος ανήλθε στα 5,4989 δισ. ευρώ, αυξημένο σε σύγκριση με τα 3,9867 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, μετέδωσε η Βουλγαρική Ραδιοφωνία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, στο τέλος της υπό εξέταση περιόδου (τέλη Ιουλίου), το δημόσιο χρέος αντιστοιχούσε στο 22,8% του ΑΕΠ, έναντι 19,7% τον περασμένο Ιούνιο. Το μερίδιο του εξωτερικού χρέους είναι 13,3% (9,7% στο τέλος του Ιουνίου) και, αντίστοιχα, το μερίδιο του εσωτερικού χρέους στο 9,5% του ΑΕΠ (10% τον Ιούνιο).

Υπενθυμίζεται ότι η «κόκκινη γραμμή» χρέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει οριστεί στο 60% του ΑΕΠ κάθε χώρας-μέλους και η Βουλγαρία είναι μια από τις χώρες με χαμηλό ποσοστό δημόσιου χρέους, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης