«Συνολικά, τόσο από κοινοτικούς πόρους όσο και από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο αυξήσαμε αποφασιστικά φέτος, θα διοχετευθούν μέσα στο 2017, πάνω από 7 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για το σύνολο της οικονομίας», τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Kontranews».

Ο κ. Χαρίτσης σημειώνει ότι η φετινή χρονιά είναι η πιο σημαντική για την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, καθώς έχει ήδη ενεργοποιηθεί πάνω από το 56,5% των προγραμμάτων (προσκλήσεις άνω των 10 δισ. ευρώ). Αναγγέλλει ότι ειδικά για τα προγράμματα επιχειρηματικότητας «προχωράμε τον επόμενο μήνα στην υλοποίηση του β’ κύκλου μέσα από τον οποίο θα δοθούν 70 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, 140 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και 48 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα ακολουθήσει η πρόσκληση για την ενίσχυση της ίδρυσης νέων τουριστικών μονάδων και της επέκτασης υφιστάμενων, ύψους 240 εκατ. ευρώ. Επίσης η χρηματοδότηση της αναβάθμισης μεσαίων υφιστάμενων επιχειρήσεων, προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ και η ανάπτυξη δομών στήριξης της επιχειρηματικότητας, με άλλα 45 εκατ. ευρώ.

Σημειώνει ότι με την μόχλευση που θα επιτύχουν τα τρία νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση (Ταμείο Συνεπενδύσεων, Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ, Ταμείο Εξοικονομώ ΙΙ) που έχουν προικισθεί με ένα 1 δισ. ευρώ, αναμένεται να κινητοποιήσουν πάνω από 2 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία.

Σχολιάζει πως είναι «μεγάλη πρόκληση» η αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για χαμηλή απορρόφηση, «όταν πετύχαμε 8 φορές μεγαλύτερη από τις δικές τους κυβερνήσεις και σε πολύ πιο δύσκολες οικονομικές συνθήκες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σκοπός μας», αναφέρει, «δεν είναι απλά η συγκυριακή μείωση της ανεργίας, αλλά η δημιουργία ποιοτικών και διατηρήσιμων θέσεων εργασίας που θα ανταποκρίνονται στα προσόντα και τις προσδοκίες του υψηλά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα».

Σημειώνει ότι «η πρόθεση μας είναι να κλείσει η αξιολόγηση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα «και προς την κατεύθυνση αυτή δουλεύουμε εντατικά». Σχολιάζει ότι η εικόνα ιδίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης «θα ήταν κωμικοτραγική, αν δεν ήταν τόσο βλαπτική για τη χώρα». Κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «κλείσιμο του ματιού» στις πιο ακραίες απαιτήσεις του ΔΝΤ, για να τονίσει πως «πρόκειται για μια εξόχως ανεύθυνη και μικροπολιτική στάση που υπονομεύει ανοικτά τις δύσκολες προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση των ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης