Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε σταθερά τα επιτόκια, καθώς εξισορροπεί μια υποτονική οικονομία και την επιβράδυνση της άνθισης του κλάδου εξόρυξης, έναντι των ανησυχιών για άνοδο του πληθωρισμού.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας Glenn Stevens εμφανίστηκε να αποκλείει την πιθανότητα μελλοντικών μειώσεων των επιτοκίων, καθώς οι τιμές καταναλωτή αυξάνονται περισσότερο από ό,τι αναμένεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με βάση τις τωρινές μας ενδείξεις, η πιο συνετή πορεία είναι πιθανό να είναι μια περίοδος σταθερότητας στα επιτόκια» δήλωσε ο Stevens. Η πλούσια σε πόρους οικονομία δυσκολεύεται να ανακάμψει από την εδώ και χρόνια επιβράδυνση, την οποία η κεντρική τράπεζα έχει προσπαθήσει να αντιμετωπίσει, μειώνοντας τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 2,5%.

Τα χαμηλά επιτόκια έχουν βοηθήσει την άνοδο της αγοράς κατοικίας, μέρους του κατασκευαστικού κλάδου και, πιο πρόσφατα, τις πωλήσεις λιανικής, αλλά υπήρχε μικρή βιώσιμη βελτίωση σε άλλους κλάδους της οικονομίας.

Ταυτόχρονα με τη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλό επίπεδο, η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να προσπαθεί να περιορίσει την άνοδο του νομίσματος, προκειμένου να βοηθήσει τους εξαγωγείς που συναντούν προβλήματα στο να πουλήσουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό. Το δολάριο Αυστραλίας έχει υποχωρήσει 15% σε σχέση με το peak του το 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να δημοσιεύσει τις νέες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό την Παρασκευή, σε μια τριμηνιαία αναθεώρηση της οικονομίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης