Oριακές μεταβολές σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στις πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας, με τους επενδυτές να επηρεάζονται αφενός από την υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας από τον ΟΟΣΑ και αφετέρου από την ανακοίνωση των στοιχείων για την οικονομία της Κίνας.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,04% στις 6.804 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,09% στις 9.660 μονάδες και ο γαλλικός CAC έκλεισε με απώλειες 0,29% στις 4.429 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 0,10% στις 343,91 μονάδες.

Στο ταμπλό, η TDC υποχώρησε κατά 8,5%, καθώς η διοίκησή της ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει εξαγορές που σχεδιάζει μέσω της έκδοσης ομολόγων και της μείωσης του μερίσματος, ώστε να διατηρήσει την αξιολόγηση που της δίνουν οι διεθνείς οίκοι.

Πτωτικά κινήθηκε ο βρετανικός τραπεζικός κλάδος καθώς έχουν πυκνώσει οι ανησυχίες για την έκθεση τους στη Σκοτία. Η Lloyds Banking Group υποχώρησε κατά 1,1% και η Royal Bank of Scotland κατά 0,7%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απώλειες 5,5% σημείωσε η Nobel Biocare, καθώς συμφωνήθηκε η εξαγορά της από την αμερικανική Danaher, έναντι του ποσού των 2,2 δισ. δολαρίων, χαμηλότερα κατά 5,5% σε σχέση με την τρέχουσα αποτίμησή της.

Στο -3,8% βρέθηκε η Air France-KLM Group, η οποία ανακοίνωσε ότι έχει πληγεί από τις συνεχείς απεργίες. Η διοίκηση ανέφερε ότι θα αναγκαστεί να ακυρώσει το 52% των υπηρεσιών της από τις 22 Σεπτεμβρίου, ενώ οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων θα της κοστίσουν 20 εκατ. ευρώ ημερησίως στα έσοδα.

Στον αντίποδα, η Micro Focus International κέρδισε 15%, καθώς συμφώνησε να εξαγοράσει την The Attachmate Group.

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει επίσης η δημοσιοποίηση των νέων εκτιμήσεων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την οικονομία της Ευρωζώνης το 2014 στο 0,8% και το 2015 στο 1,1%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης