Οικονομική ανάσα για την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα αποτελεί η παρατεταμένη ήπια πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, που όμως προβληματίζει τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες, οι οποίες βλέπουν τα προσδοκώμενα κέρδη τους να μειώνονται.

Οι ανησυχίες στην αγορά σχετικά με την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής είναι εμφανείς, καθώς οι τελευταίες ενδείξεις παραπέμπουν σε αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αμερικανικό αργό τύπου WTI, παραδόσεως Μαΐου, ενισχύθηκε κατά 27 σεντς ή 0,6% στα 47,97 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη διάρκεια της συνεδρίασης άγγιξε νέα υψηλά, πάνω από τα 48 δολάρια, έπειτα από την είδηση ότι η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε πως μείωσε την παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ κατά περίπου 300.000 βαρέλια την ημέρα, τον Μάρτιο. Σε επίπεδο εβδομάδας, το συμβόλαιο Μαΐου υποχώρησε κατά 2,7%.

Στο Λονδίνο, το Brent παραδόσεως Μαΐου κέρδισε 24 σεντς ή 0,5% στα 50,80 δολάρια το βαρέλι, ενώ σε εβδομαδιαία βάση έχασε περίπου 1,9%.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι τιμές του πετρελαίου βυθίζονται σήμερα, καθώς η αύξηση των δραστηριοτήτων γεώτρησης στις ΗΠΑ αντισταθμίζει την πιθανότητα επέκτασης της μείωσης της παραγωγής. To Brent υποχωρεί 33 σεντς ή 0,65% στα $50,47, ενώ το αργό στις ΗΠΑ σημειώνει πτώση 41 σεντς ή 0,85% στα $47,56 το βαρέλι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από μια συνάντηση την Κυριακή στο Κουβέιτ, μια κοινή επιτροπή των υπουργών των χωρών του ΟΠΕΚ καθώς και των πετρελαιοπαραγωγών εκτός ΟΠΕΚ, συμφώνησε να επανεξετάσει κατά την επόμενη συνεδρίασή της τον Απρίλιο, αν η παγκόσμια συμφωνία για τον περιορισμό της παραγωγής θα πρέπει να παραταθεί κατά έξι μήνες μετά τη λήξη της στο τέλος του Ιουνίου.

Η Goldman Sachs είπε ότι, ενώ είναι ωφέλιμο για τους παραγωγούς χαμηλού κόστους του, αργού να επιταχύνουν την «εξομάλυνση» των αποθεμάτων πετρελαίου, δεν θα πρέπει να στοχεύουν σε τεράστιο ριμπάουντ στην τιμή του μαύρου χρυσού.

«Οι τιμές του πετρελαίου πάνω από τα $60 ανά βαρέλι θα αποδειχτούν αυτοκαταστροφικές, δεδομένης της μείωσης της κλίσης της καμπύλης κόστους του πετρελαίου και της πρωτοφανούς ταχύτητας της ανταπόκρισης της προσφοράς σχιστόλιθου» τονίζει η τράπεζα.

Πάντως, όσο Νιγηρία και Λιβύη αδυνατούν να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή τους, οι τιμές θα κινούνται πτωτικά με ήπιους ρυθμούς και τον Απρίλιο με «οδηγό» τα υψηλά αποθέματα, κυρίως στις ΗΠΑ, και τη μειωμένη ζήτηση διεθνώς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης