Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προχώρησε την Παρασκευή στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου, τοποθετώντας το στη βαθμίδα Caa3, υπογραμμίζοντας πως διαβλέπει σταθερές προοπτικές για την οικονομία της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η είδηση έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία επικρατεί αναβρασμός στο κυβερνητικό επιτελείο, έπειτα από την απόφαση της τρόικας να αναβάλει την επίσκεψή της στην Αθήνα, μεταθέτοντας την αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες (9 Δεκεμβρίου).

Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας βρισκόταν μέχρι πρότινος στη βαθμίδα C.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του επενδυτικού οίκου, η αναβάθμιση αντανακλά τον συνδυασμό πετυχημένων παρεμβάσεων και αποτελεσμάτων στους τομείς της οικονομίας και της δημοσιονομικής πολιτικής. Παράλληλα, αναγνωρίζεται η σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτευχθεί στην πορεία εφαρμογής του προγράμματος σταθεροποίησης της οικονομίας παρά την υποτονική ανάπτυξη και την πολιτική αβεβαιότητα.

Ως αποτέλεσμα, αναμένεται ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα κατορθώσει να πετύχει ή και να ξεπεράσει τον στόχο εξισορρόπησης του ισοζυγίου για το 2013, ώστε να καταγράψει πλεόνασμα κατά το 2014, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα σταθεροποίησης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, στην ανακοίνωση του οίκου Moody’s καταγράφεται και η βελτίωση της μεσοπρόθεσμης οικονομικής προοπτικής μέσω της περιοδικής ανάκαμψης της οικονομίας και της προόδου που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων, ενώ επισημαίνεται και η αξιοσημείωτη μείωση του δημόσιου χρέους ως επακόλουθο των αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας του δημόσιου τομέα.

Διαβάστε επίσης:
“Δεν τα βρήκαμε με την τρόικα”, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013, 20:10

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης