Η ισχνή ρωσική οικονομική ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό της χώρας, αναμένεται να περιορίσει ένα μέρος των εσόδων του προϋπολογισμού, ανακοίνωσε ο ΥΠΟΙΚ Anton Siluanov, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Τα φιλόδοξα σχέδια που εκφράστηκαν από τον πρόεδρο Vladimir Putin πριν μερικά χρόνια και ήθελαν την Ρωσία να έχει ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 6%, διακόπηκαν από τον πόλεμο των κυρώσεων ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση, μαζί με τις όποιες επενδυτικές δραστηριότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή τη χρονιά η Ρωσία αναμένει την ανάπτυξη της να φτάσει στο 0,4%-0,5%, την ισχνότερη από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Vladimir Putin το 2000- με εξαίρεση την κρίση του 2009 όπου η οικονομία συρρικνώθηκε.

Ο Anton Siluanov δήλωσε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός το 2015 θα δει έλλειμμα που θα φτάσει τα 80 δισεκατομμύρια ρούβλια (2,1 δις. δολάρια), το οποίο θα αυξηθεί στα 220 δισ. ρούβλια το 2016 και στα 270 δισ. ρούβλια το 2017.

Αυτά τα ελλείμματα είναι αποτέλεσμα των αναθεωρημένων προβλέψεων για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, για το διεθνές εμπόριο και τον πληθωρισμό, δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΟΙΚ. Η επικαιροποιημένη τριετής στρατηγική του προϋπολογισμού, αναμένεται να παρουσιαστεί στην κυβέρνηση στα τέλη του μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας τον περασμένο Αύγουστο αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη. Σύμφωνα με αυτές το ΑΕΠ το 2015 θα αυξηθεί κατά 1%, ενώ η νέα πρόβλεψη για το 2016 φτάνει το 2,3%- ενώ οι αρχικές προβλέψεις έκανα λόγο για 6% και 4,5% αντίστοιχα.

Συγχρόνως, ο πληθωρισμός ξεπέρασε τις προβλέψεις, μετά τους περιορισμούς στις εισαγωγές τροφίμων που επέβαλε η Μόσχα ως απάντηση στις Δυτικές κυρώσεις. Η κεντρική τράπεζα της χώρας αναμένει ότι τα πληθωριστικά φαινόμενα θα είναι ορατά και το 2015.

Ο κ. Siluanov δήλωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να καταφύγει στα αποθεματικά κεφάλαια, τα οποία συσσωρεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια χάρις στις υψηλές τιμές του πετρελαίου, όχι τουλάχιστον πριν οι διεθνείς τιμές δεν υποχωρήσουν χαμηλότερα από τα 80 δολάρια το βαρέλι.

Ο Ρώσος ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε και στην επιβολή ενός φόρου επί των πωλήσεων- ο οποίος είχε καταργηθεί προ δεκαετίας- λέγοντας ότι στα τέλη επόμενης εβδομάδας θα προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις.

Επιμέλεια: Μ.Χ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης