Με άνοδο ξεκίνησαν σήμερα τη συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τις τράπεζες να σημειώνουν ράλι ύστερα από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Ιταλία για δύο υπερχρεωμένες τράπεζες και την εταιρεία Nestle να ανέρχεται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, αφού έγινε ο επόμενος στόχος του ταμείου αντιστάθμισης κινδύνου (hedge fund) Third Point.

Η Ιταλία ξεκίνησε χθες την εκκαθάριση δύο υπερχρεωμένων τοπικών τραπεζών σε μια συμφωνία που μπορεί να κοστίσει στη Ρώμη έως 17 δισ. ευρώ και να αφήσει τα υγιή περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών στα χέρια της Intesa Sanpaolo. Η μετοχή της Intesa σημείωσε άνοδο 3,6%, ενώ ο δείκτης των τραπεζών της Ευρωζώνης κατέγραψε άνοδο 1,2%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κέρδη των τραπεζικών μετοχών βοήθησαν τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 και τον δείκτη των blue chip της Ευρωζώνης να σημειώσουν άνοδο 0,7%, ενώ ο βρετανικός FTSE κατέγραψε νωρίτερα κέρδη 0,6%.

Η Nestle σημείωσε νωρίτερα άνοδο κατά 4,1%. Ο Ντάνιελ Λεμπ του Third Point, σε ρόλο «ακτιβιστή επενδυτή», επιδιώκοντας σημαντικές αλλαγές στην εταιρεία, αποκάλυψε χθες την απόκτηση ποσοστού άνω του 1%, καλώντας τον όμιλο να βελτιώσει τα περιθώριά του, να προχωρήσει σε επαναγορά μετοχών και να πουλήσει τις μη βασικές δραστηριότητές του.

Τα κέρδη της Nestle προσέφεραν στήριξη σε ομοειδείς εταιρείες όπως η Unilever και η Diageo, οδηγώντας τον ευρωπαϊκό δείκτη τροφίμων και ποτών σε άνοδο άνω του 2%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης