Οι αγορές ξεκινούν θετικά την εβδομάδα, με δύο σημαντικές εξελίξεις που συνέβησαν εντός του Σαββατοκύριακου να αποτελούν την αιτία για την άνοδο των στοιχείων αυξημένου επενδυτικού κινδύνου. Οι ειδήσεις για την ευρωπαϊκή βοήθεια προς τις ισπανικές τράπεζες, ύψους €100 δις, ξεπέρασαν κατά πολύ τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ τα μακροοικονομικά στοιχεία για την κινεζική οικονομία δεν ήταν τόσο άσχημα, όσο ανέμεναν οι αναλυτές. Οι δύο αυτές εξελίξεις είχαν σαν αποτέλεσμα οι αγορές να ξεκινήσουν την εβδομάδα με έντονη άνοδο, καθώς αυξήθηκαν οι προσδοκίες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να στηρίζουν την παγκόσμια οικονομία.

Κάθε φορά οι αναλυτές, σύμφωνα με το πρωινό σχόλιο αγοράς της FXCM, βλέπουν τις κυβερνήσεις να διοχετεύουν χρήμα στην οικονομία, προκειμένου να αποτρέψουν μια πτώση, και αυτό ερμηνεύεται από τους επενδυτές ως μια θετική ένδειξη. Στην Ισπανία διοχετεύθηκαν πάρα πολλά χρήματα, προκειμένου να βοηθήσουν τον ισπανικό τραπεζικό κλάδο, ενώ στην Κίνα η πτώση του πληθωρισμού δίνει στην PBoC τη δυνατότητα για περισσότερο χαλαρή νομισματική πολιτική. Οι επενδυτές, επομένως, αισθάνονται άνετα με το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν τις προσπάθειες εξομάλυνσης των πιέσεων μακροπρόθεσμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιθανόν, η επιτυχία που έχει παρατηρηθεί από αυτή τη στρατηγική προσφέρει επιπρόσθετη ασφάλεια, αφού έχουν υπάρξει ξεκάθαρα σημάδια ανάπτυξης για την αμερικανική οικονομία, κάθε φορά που υπάρχει ένας κύκλος ποσοτικής χαλάρωσης. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει οι αναλυτές να προειδοποιήσουν τους επενδυτές ότι η βασική τάση στις αγορές παραμένει πτωτική και ότι η άνοδος που υπάρχει μπορεί να αποδοθεί και σε μια διορθωτική κίνηση, η οποία παρατηρείται από την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό είναι και το πιο πιθανό σενάριο και ως εκ τούτου θα αναζητήσουν ευκαιρίες για πωλήσεις στο ευρώ, στην περιοχή του 1,2800-1,3000.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης