Με θετικά πρόσημα έκλεισαν, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, οι ευρωπαϊκές αγορές, λαμβάνοντας ως θετικό σημάδι το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες άντλησαν λιγότερα κεφάλαια του αναμενόμενου, από την πρώτη πράξη του προγράμματος παροχής φθηνής ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το γνωστό TLTRO.

O βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,56% στις 6.819 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 1,41% στις 9.798 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,76% στις 4.465 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,98% στις 347,78 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 14 σήμερα σημείωσαν άνοδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, αντλήθηκαν 82,6 δισ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να αντληθούν 174 δισ. ευρώ. Οι αγορές το εξέλαβαν ως στοιχείο ισχυροποίησης του κλάδου, επικροτώντας τις μετοχές του κλάδου.

Παράλληλα, η Bayer ενισχύθηκε κατά 6%, καθώς ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την εισαγωγή στο χρηματιστήριο ειδικής μονάδας φαρμάκων, η οποία όμως θα διαφοροποιηθεί στη διαπραγμάτευσή της από την ίδια. Ο προγραμματισμός τελεί υπό την έγκριση των αρχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, η Sulzer κέρδισε 8,4%, καθώς αυξάνεται η φημολογία ότι σχεδιάζει επέκταση στον κλάδο της ενέργειας, ενισχύοντας το πεδίο δραστηριοποίησής της.

Yπενθυμίζεται εδώ ότι χθες, για πρώτη φορά από τότε  που ανέλαβε επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η Τζάνετ Γέλεν εξέφρασε την ανησυχία της για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Eυρωζώνη.

Όπως ανέφερε «το πολύ χαμηλό επίπεδο πληθωρισμού» στην Ε.Ε., οι επιδεινούμενες προσδοκίες για τον πληθωρισμό αλλά και ο «βραδύς ρυθμός της ανάπτυξης» της οικονομίας της δημιουργούν κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, αποτυπώνοντας τις ανησυχίες της Fed για την πορεία της οικονομίας της Eυρωζώνης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης