Η συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης και το ενδεχόμενο υψηλότερων αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν νέες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους στη ζώνη του ευρώ, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην έκθεσή της για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη το τελευταίο εξάμηνο στηρίζει το outlook για τη βιωσιμότητα του χρέους στην Ευρωζώνη, αναφέρει η ΕΚΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, μια παρατεταμένη περίοδος γεωπολιτικής αστάθειας θα μπορούσε να πλήξει την οικονομική ανάπτυξη και να οδηγήσει σε υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου.

Αυτό μπορεί με τη σειρά του να αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης και να πυροδοτήσει ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης.

Σε αυτό το πλαίσιο προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος να επανεμφανιστούν οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέος στην Ευρωζώνη έχει αναθεωρηθεί ανοδικά από την προηγούμενη Αξιολόγηση Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (Νοέμβριος 2016).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στον τραπεζικό κλάδο, η ΕΚΤ σημειώνει ότι οι πιέσεις στις τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν υποχωρήσει το τελευταίο εξάμηνο, αν και προειδοποιεί πως εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαροί παράγοντες ευπάθειας σε ορισμένα τραπεζικά ιδρύματα.

Σημειώνει, ακόμη, ότι τα χαμηλά επιτόκια συνεχίζουν να δημιουργούν προκλήσεις στην κερδοφορία των τραπεζών.

Επισημαίνει, τέλος, ότι σε ορισμένες περιοχές της Ευρωζώνης οι προοπτικές της κερδοφορίας συνεχίζουν να μετριάζονται από τον μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η ΕΚΤ εμφανίζεται παράλληλα καθησυχαστική για το Brexit, επισημαίνοντας ότι δεν αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης