Με μία άνευ προηγουμένου απόφαση, το Υπουργείο Εργασίας, με τις ευλογίες της τρόικας, προωθεί νέα νομοθετική ρύθμιση για «κούρεμα» έως και 83% στο εφάπαξ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο σχέδιο προβλέπεται η αναδρομική επιστροφή μέρους των χρημάτων, μέσω καθιέρωσης μηνιαίας εισφοράς από 1% έως 3%, που πήραν οι συνταξιούχοι 22 ταμείων πρόνοιας.

Στη διάταξη ορίζεται ότι στους ασφαλισμένους έως τις 31/12/92, για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησης του εφάπαξ, θα υπάρξει μείωση ανάλογα με το ταμείο.

Συγκεκριμένα, στο σχέδιο άρθρου, σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», αναφέρεται ότι καθιερώνεται «ειδική μόνιμη εισφορά 1% – 3% στις συντάξεις» όσων αποχώρησαν από την υπηρεσία τους από 1/1/1995 έως 31/10/2010 και πήραν αυξημένο εφάπαξ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συντελεστής παρακράτησης εξαρτάται από την «ψαλίδα» μεταξύ του εφάπαξ και των εισφορών που έχει καταβάλει ο συνταξιούχος.

Ακόμη, για τους ασφαλισμένους 22 φορέων πρόνοιας έως τις 31/12/92 που αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν από την υπηρεσία τους από το 2010 και έπειτα και στους οποίους δεν έχει εκδοθεί απόφαση για εφάπαξ, το ποσό του εφάπαξ θα μειωθεί από 1,94% έως 83%, ανάλογα με το ταμείο.

Αντίστροφη μέτρηση για το σκληρό πακέτο μέτρων

Αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε για την οριστικοποίηση και ανακοίνωση του νέου πακέτου μέτρων. Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι συναντώνται στις 13.00 το μεσημέρι της Πέμπτης, με στόχο να υπάρξει τελική συμφωνία, έτσι ώστε όλες οι εκκρεμότητες να έχουν κλείσει έως την Κυριακή.

Σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση των τριών αρχηγών, όταν θα ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, η οποία αποχωρεί από τη χώρα μας τη Δευτέρα. Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έχει νέες συνομιλίες με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Στόχος είναι τα μέτρα να κατατεθούν στη Βουλή στις 24-25 Σεπτεμβρίου και να ψηφιστούν οι εφαρμοστικοί νόμοι το αργότερο μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, μία ημέρα πριν από το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου. Επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου είναι να τηρηθεί κατά γράμμα το σφικτό χρονοδιάγραμμα που έχει ορίσει, ώστε στη σύνοδο κορυφής της 18ης Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός να έχει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, διεκδικώντας και επίσημα την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης