Το πρώτο crash-test κυβέρνησης και δανειστών δεν απέδωσε καρπούς, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που είχαν την Κυριακή τετ α τετ με την τρόικα.

Πολλά είναι τα ζητήματα-«αγκάθια» που πρέπει να διευθετηθούν, ενώ το χάσμα απόψεων για τα επιμέρους θέματα είναι ευρύ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ανοικτά μέτωπα

«Κόκκινη κάρτα» έχουν βγάλει οι θεσμοί στον σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομικών για τη δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού που θα προσφέρεται σε όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι θεσμοί υποστηρίζουν ότι ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός θα δοθεί μόνο σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που θα ενταχθούν στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τις οφειλές τους προς ιδιώτες-Δημόσιο και όχι σε όλες τις εταιρείες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως αρχικά επιθυμούσε η κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κόκκινη κάρτα» έχουν βγάλει οι θεσμοί στον σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομικών για τη δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού Πίσω, όμως, από την «αντίσταση» αυτή των θεσμών βρίσκονται τα σχέδια επέκτασης των πληρωμών με ηλεκτρονικό χρήμα, με στόχο να πιεστούν όσες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες είναι υπερχρεωμένοι να έρθουν σε συμφωνία με όσους χρωστούν. Κι αν αυτό δεν είναι πλέον εφικτό, τότε -σε μια λογική «λειτουργίας» της αγοράς- να βάλουν λουκέτο και να αποχωρήσουν από την αγορά ανοίγοντας χώρο για βιώσιμες και υγιείς επιχειρήσεις.

Όλα αυτά, βέβαια, στη θεωρία, διότι στην πράξη η επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών χωρίς την ύπαρξη ενός, έστω μερικώς, ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού θα σημάνει βέβαιο θάνατο για χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που είναι υπερχρεωμένοι και έχουν επιβληθεί εναντίον τους κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών.

Η αρχική πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε την προστασία του 100% του ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού από κατασχέσεις για παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το σχέδιο αυτό συνάντησε την κάθετη αντίδραση των δανειστών, καθώς πρακτικά ισοδυναμούσε με αμνηστία για ένα βουνό ληξιπρόθεσμων χρεών που φτάνει μόνο για την εφορία και τα τελωνεία τα 91,5 δισ. ευρώ.

Για παράδειγμα το ποσόν των 50.000 ευρώ τραπεζικών καταθέσεων, που θα τροφοδοτούνταν από τις εισπράξεις μέσω POS και λοιπών κινήσεων κεφαλαίων μέσω του τραπεζικού συστήματος θα παρέμενε ακατάσχετο από την εφορία. Απερρίφθη όμως, με αποτέλεσμα η συζήτηση για τον ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό να έχει μεταφερθεί στο πεδίο της διαπραγμάτευσης για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Από τη μεριά του, το Υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί να υπάρξουν άλλου είδους ενισχυμένα κίνητρα προκειμένου να επιλέξουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες του κλάδου λιανικής να εγκαταστήσουν συσκευές αποδοχής καρτών POS. Τέτοιου είδους κίνητρα είναι η θέσπιση πρόβλεψης για μειωμένους φορολογικούς συντελεστές για όσες επιχειρήσεις πραγματοποιούν ένα σημαντικό μέρος του τζίρου τους από κάρτες.

Δεν τα βρίσκουν στα εργασιακά – Χάσμα για τα χρέη

Πέραν του ζητήματος για το ακατάσχετο, πολλά ακόμη είναι τα εμπόδια στη διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Την Κυριακή υπήρξαν αλλεπάλληλες συναντήσεις ανάμεσα στους θεσμούς και εκπροσώπους της κυβέρνησης.

Στο ραντεβού του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους δανειστές εκφράστηκαν «ακραίες απόψεις» κατά τα λεγόμενα του υπουργού,  ο οποίος έδωσε έμφαση στη σημασία της τήρησης της νομιμότητας.

Όπως ανέφερε, «δεν ανοίγουν θέματα τα οποία έχουν λήξει με αποφάσεις δικαστηρίων ή ευρωπαϊκών οργάνων, όπως στην περίπτωση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι το πόρισμα της Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ειδικών αποτελεί τη βάση του διαλόγου.

Αναφορικά με τις ομαδικές απολύσεις, είπε ότι αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ενώ, παράλληλα, υπογράμμισε ότι το θέμα του υποκατώτατου μισθού είναι ζήτημα νομιμότητας, μετά την απόφαση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο την Τρίτη, ενώ ο κ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών δύο φορές την Πέμπτη.

Την Τρίτη στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών θα βρεθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Χθες, κατά τη συνάντηση της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο, φάνηκε πως υπήρξε διάσταση απόψεων για τα θέματα του εξωδικαστικού συμβιβασμού και ειδικά για τα χρέη προς το Δημόσιο και το σύστημα αξιολόγησης, που θα καθορίζει ποιοι εν τέλει θα εντάσσονται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης