Εξαιρετικά ενθαρρυντικές χαρακτηρίζει τις πρόσφατες αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών που ελήφθησαν στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα η Credit Agricole. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι ο πήχης έχει πλέον τοποθετηθεί πολύ ψηλά και η Ευρώπη πρέπει να συμβαδίσει με ακόμη πιο υψηλές προσδοκίες.

Στην τελευταία έκθεση της γαλλικής τράπεζας με τίτλο: «Recent EZ Developments Are Very Positive But Ambition Needs To Be Larger», διαπιστώνεται πως οι αγορές υποδέχονται τα Χριστούγεννα με αισιοδοξία. Παρά τα ακόμη αδύναμα μακροοικονομικά μεγέθη σε Ευρώπη και ΗΠΑ, τα πρόσφατα νέα από την πλευρά των πολιτικών αποφάσεων συνιστούν εξαιρετικά θετικές ειδήσεις, επισημαίνεται στην έκθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ειδικά για την Ευρώπη αυτό είναι αλήθεια», σχολιάζει η Credit Agricole και εξηγεί ότι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατόρθωσαν να συμφωνήσουν στη σύσταση μηχανισμού τραπεζικής εποπτείας. Αμέσως μόλις ο μηχανισμός αυτός τεθεί σε εφαρμογή, θα ανοίξει ο δρόμος για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM. Ταυτόχρονα η Κομισιόν εν ευθέτω χρόνω θα παρουσιάσει σχέδιο για την «εκκαθάριση» των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Αναφερόμενος στη συνέχεια ο οίκος στο ελληνικό ζήτημα, σημειώνει πως υπήρξε σημαντική πρόοδος στη διαχείριση της ελληνικής υπόθεσης, η οποία περιλαμβάνει την απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Αθήνα, αλλά και τη δέσμευση των Ευρωπαίων για πρόσθετη στήριξη της χώρας, αν αυτό καταστεί αναγκαίο.

«Μεσοπρόθεσμα οι προκλήσεις παραμένουν για την Ευρωζώνη, καθώς οι Ευρωπαίοι θα επιχειρούν την ενίσχυση της οικονομικής σύγκλισης», υποστηρίζουν οι αναλυτές του οίκου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Aννίτα Τριανταφυλλοπούλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης