Εδώ και χρόνια οι τιμές των ακινήτων στη Μαγιόρκα βρίσκονται σε ανοδική τροχιά με κερδισμένους τους μεσίτες και πωλητές. Χαμένοι είναι ωστόσο οι απασχολούμενοι στον τουρισμό, μιας και τα νοίκια έχουν πλέον εκτοξευθεί.

Σε κεντρικούς δρόμους της Πάλμα υπάρχουν συχνά δίπλα δίπλα πολλά μεσιτικά γραφεία. Ο γερμανός συμβολαιογράφος Τιμ Βιρτ θεωρεί ωστόσο ότι μεγάλος αριθμός των γραφείων αυτών θα αναγκαστούν να κλείσουν το επόμενο διάστημα, μιας και όπως λέει, την πίτα της αγοράς έχουν μοιραστεί στην ουσία πέντε μεγάλα μεσιτικά γραφεία. Παρά το γεγονός ότι το 2017 ήταν χρονιά ρεκόρ για τις πωλήσεις ακινήτων, η αγορά στην Μαγιόρκα έχει πλέον κορεστεί. Υπάρχουν όλα και λιγότερα ακίνητα και οι εν δυνάμει πελάτες πολύ απαιτητικοί. Όπως λέει ο Χαβιέ Αριόλα, επικεφαλής πωλήσεων σε Ίμπιζα και Μαγιόρκα στο παλαιότερο μεσιτικό γραφείο των Βαλεαρίδων Kühn & Partner, πολλοί νέοι μεσίτες δεν έχουν ούτε τις γνώσεις, αλλά ούτε και τις οικονομικές αντοχές για να επιβιώσουν στις δύσκολες συνθήκες ανταγωνισμού. Σύμφωνα με την εταιρία εκτιμήσεων ακινήτων Tinsa, σήμερα απαιτούνται περίπου 9 μήνες για να πωληθεί ένα ακίνητο στις Βαλεαρίδες. Η ισπανική εταιρία εκτιμά ότι η αύξηση στις τιμές ακινήτων κυμαίνεται φέτος γύρω στο 10% και στην Πάλμα όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση στο 13%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος. Την ώρα που οι τιμές των ακινήτων εκτοξεύονται, οι απασχολούμενοι στον τουρισμό δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τα υπέρογκα ενοίκια και αναγκάζονται σε πολλές περιπτώσεις να διαμένουν σε χώρους των μονάδων στις οποίες εργάζονται. Όπως και σε αρκετές άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου έτσι και στην Ισπανία και ιδίως στη Μαγιόρκα η διαφορά μεταξύ αποδοχών και κόστους ζωής είναι μεγάλη. Ο μέσος μηνιαίος μισθός σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία αγγίζει τα 1.200 ευρώ μικτά. Την ίδια στιγμή όμως οι τιμές των ακινήτων στα περίχωρα της Πάλμας έχουν αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια κατά 54% ενώ στην ίδια την πρωτεύουσα κατά 29%. Παρόμοιες είναι και οι αυξήσεις στα ενοίκια. Έτσι ένα διαμέρισμα 45 τετραγωνικών στην Πάλμα νοικιάζεται περίπου στα 1.000 ευρώ.

Δραστικός περιορισμός χορήγησης αδειών σε ξενοδοχεία

Tο λόμπι των ξενοδόχων στη Μαγιόρκα γνωρίζει καλά ότι το πρώτο εξάμηνο του 2018 οι κρατήσεις μειώθηκαν κατά 5% σε σχέση με πέρυσι. Παρ΄ όλα αυτά όμως και φέτος αναμένεται νέο ρεκόρ αφίξεων στο νησί. 10,3 εκ. τουρίστες έχουν προγραμματίσουν να έρθουν στο νησί, 4,5 από τους οποίους θα είναι Γερμανοί. Ο ειδικός σε ζητήματα τουρισμού Ζορντί Βιγιάρτ δηλώνει ότι «οι Μαγιορκινοί γνωρίζουν καλά ότι εξαρτώνται από τον τουρισμό. Την ίδια ώρα όμως εντείνονται οι διαμαρτυρίες των ντόπιων για τις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού και του υπερβολικού αριθμού κρουαζιερόπλοιων που μεταφέρουν καθημερινά το καλοκαίρι χιλιάδες τουρίστες στην Πάλμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει σε κάποιο βαθμό τον μαζικό τουρισμό στο νησί, η τοπική κυβέρνηση διπλασίασε το φόρο διαμονής και χορηγεί άδεια για τη λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων μόνο στα περίχωρα της Πάλμας. Δεν δίνονται πλέον άδεις σε μικρές ή μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες στο κέντρο της πρωτεύουσας, ούτε σε περιοχές του νησιού όπου συγκεντρώνονται οι περισσότεροι τουρίστες, αλλά ούτε και σε νεόδμητα κτήρια που χτίστηκαν από ιδιώτες για τουριστική εκμετάλλευση.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης