Με τις… «ευλογίες» της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα περίπου 10 εκατομμύρια ΑΦΜ κι άλλα προσωπικά στοιχεία φορολογουμένων θα διαβιβαστούν από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στην ΕΛΣΤΑΤ.

Με γνωμοδότησή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπει τη διαβίβαση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων στην Ελληνική Στατιστική Αρχή, δίνοντας τη «σφραγίδα νομιμότητας» σε ένα θέμα που χαρακτηριζόταν από πολλούς ως εξαιρετικά σύνθετο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως η χορήγηση των επίμαχων στοιχείων είχε συναντήσει τις σαφείς επιφυλάξεις της ΓΓΔΕ, η οποία ζήτησε τη γνώμη και την έγκριση της Αρχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαβίβαση των εν λόγω στοιχείων στην ΕΛΣΤΑΤ προβλέπεται σε µνηµόνιο συνεργασίας που υπεγράφη µεταξύ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, της ΓΓ∆Ε, της Γενικής Γραµµατείας Πληροφοριακών Συστηµάτων και του Ιδρύµατος Κοινωνικών Ασφαλίσεων το 2015. Όπως αναφέρεται στο μνημόνιο συνεργασίας, η ΕΛΣΤΑΤ υποχρεούται να ενημερώνει και την EUROJUST για την κατάρτιση των σχετικών στατιστικών και την τήρηση του μητρώου επιχειρήσεων.

Στην υπ’ αρ. 3/2016 γνωμοδότησή της η Αρχή απαντά θετικά στην ΓΓ∆Ε για τη νοµιµότητα χορήγησης στην ΕΛΣΤΑΤ προσωποποιηµένων στοιχείων ανά ΑΦΜ., που περιλαµβάνουν τόσο πληροφορίες µητρώου (ονοµατεπώνυµο, πατρώνυµο, διεύθυνση κατοικίας και επαγγέλµατος, τηλέφωνο επικοινωνίας, είδος δραστηριότητας, σχέσεις κτλ.) όσο και πληροφορίες φορολογικού ενδιαφέροντος (ολόκληρο το έντυπο Ε3 για επιτηδευµατίες – φυσικά και νοµικά πρόσωπα από το έτος 2011, υποσύνολο κωδικών περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για τα ίδια έτη κ.ά.) ταυτοποιηµένες µε τα υπόχρεα πρόσωπα.

Η ΑΠΔΠΧ επισημαίνει στη γνωμοδότησή της αφενός ότι υπάρχει σαφής νομική βάση για τη νομιμότητα της επεξεργασίας και αφετέρου ότι η δημόσια στατιστική αρχή συγκαταλέγεται στους σημαντικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος και αποτελεί κατ’ αρχήν θεμιτό σκοπό επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ακόμη και ευαίσθητων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισημαίνεται, μάλιστα, πως δεν χρειάζεται να έχουν ενημερωθεί προηγουμένως οι φορολογούμενοι, καθώς δύναται να θεωρηθεί ότι η διαβίβαση αποτελεί κοινή γνώση του επιµελούς πολίτη.

Ωστόσο, η ΑΠΔΠΧ τονίζει ότι υφίσταται ανάγκη ειδικού προσδιορισµού, απαρρίθµησης καθώς και ειδικής αιτιολόγησης από την ΕΛΣΤΑΤ όταν αφορά στη διαβίβαση δεδοµένων από την ΓΓ∆Ε όχι δειγµατοληπτικά, αλλά μαζικά για ένα σύνολο φορολογουµένων.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι υφίσταται ζήτηµα σχετικά µε τη νοµιµότητα διαβίβασης φορολογικών στοιχείων που έχουν υποβληθεί στην ΓΓ∆Ε πριν από τη σχετική πρόβλεψη στη νοµοθεσία περί φορολογικού απορρήτου, το 2014.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης