Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2016, σύμφωνα με ΔΠΧΠ. Το 2016 για δεύτερη συνεχή χρονιά, μετά τις ζημιογόνες χρήσεις 2013 και 2014 ο Όμιλος επέτυχε ιδιαίτερα υψηλή κερδοφορία παρά την υποχώρηση κατά 25% των διεθνών περιθωρίων διύλισης, σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση δημοσιευμένων αποτελεσμάτων στην ιστορία του, με τα κέρδη EBITDA να ανέρχονται σε €836 εκατ. και τα καθαρά κέρδη σε €329 εκατ. έναντι καθαρών κερδών €45 εκατ. το 2015 και ζημιών €369 εκατ. το 2014.

Διαβάστε και δείτε τις δηλώσεις των στελεχών των ΕΛ.ΠΕ για τα οικονομικά αποτελέσματα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εισαγωγική δήλωση Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΛ.ΠΕ. κ. Γρηγόρη Στεργιούλη, κατά την τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων έτους 2016

Το 2016 ήταν το πρώτο πλήρες ημερολογιακό έτος που η σημερινή Διοίκηση είχε την ευθύνη της διαχείρισης. Θα μου επιτρέψετε να θυμίσω τους βασικούς άξονες διαχείρισης που παρουσιάσαμε πέρυσι τέτοια εποχή:
• Πλήρη εκμετάλλευση του παραγωγικού δυναμικού της διύλισης.
• Θετικά αποτελέσματα από όλες τις επιχειρηματικές μονάδες.
• Βελτίωση της χρηματοοικονομικής μόχλευσης.
• Σύναψη συμφωνιών με παραγωγούς πρώτων υλών, με στόχο την προμήθεια κατά 50% απ’ ευθείας από τους παραγωγούς.
• Σταδιακή βελτίωση του μίγματος τροφοδοσίας με στόχο την υψηλή υπεραπόδοση.
• Εξωστρέφεια στις διεθνείς πωλήσεις και διατήρηση της θέσης μας στην εγχώρια αγορά.
• Ανασχεδιασμό της στρατηγικής στην Έρευνα & Εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το απόγευμα, τα ετήσια αποτελέσματά του για το 2016. Σε συνέχεια των καλών αποτελεσμάτων του 4ου τριμήνου του 2016, καταφέραμε να καταγράψουμε ισχυρή κερδοφορία για όλο το 2016, παρά τα κατά 25% χαμηλότερα περιθώρια διύλισης, με Προσαρμοσμένο EBITDA στα € 731 εκατομμύρια και προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στα € 265 εκατομμύρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα διυλιστήρια του Ομίλου κατέγραψαν αύξηση 16% της παραγωγής το 2016, σε 14,8 εκατ ΜΤ, την καλύτερη επίδοση που έχει καταγραφεί, με υπεραπόδοση έναντι ενδεικτικών περιθωρίων, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές να οδηγηθούν στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 8,6 εκατ. MT.

Όλες οι δραστηριότητες του Ομίλου κατέγραψαν θετικά αποτελέσματα, με τα Πετροχημικά να αυξάνουν την συνεισφορά τους στα € 100 εκατ., σημειώνοντας υψηλότερες πωλήσεις. Tα Προσαρμοσμένα κέρδη EBITDAτης Εμπορίας ανήλθαν σε € 100 εκατ. με τις περισσότερες από τις θυγατρικές μας να σημειώνουν αυξανόμενο μερίδιο στις αντίστοιχες αγορές τους.

Αναφορικά με τα δημοσιευμένα αποτελέσματά, το EBITDA ανήλθε σε € 836 εκατ., με καθαρά κέρδη στα € 329 εκ, τα ισχυρότερα που έχουν καταγραφεί, λόγω κερδώναπό αποτίμηση αποθεμάτων ύψους € 102 εκατ., καθώς οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου ανέκαμψαν το 4ο τρίμηνο του 2016.

Οι στόχοι του 2017 θα πρέπει να διασφαλίζουν πρωτίστως:

• Τη διατήρηση της παραγωγής στα υψηλά επίπεδα του 2016.
• Τη συνέχιση της εφαρμογής των συμφωνιών προμήθειας πρώτων υλών.
• Την ενίσχυση της θέσης μας στην εγχώρια και διεθνή εμπορία.
• Την επιτάχυνση των δραστηριοτήτων στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων με στόχο τη σύναψη συμφωνιών με παγκόσμιας εμβέλειας οίκους.

Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους μετόχους και τους επενδυτές ότι η Διοίκηση δεσμεύεται να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη των παραπάνω στόχων και ότι τα πρώτα δείγματα του 2017 είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά.

Ευστάθιος Τσοτσορός (Πρόεδρος Δ.Σ.):

Το 2016 ήταν μια δημιουργική χρονιά, παρά το αβέβαιο και γεωπολιτικά ασταθές διεθνές περιβάλλον και τη συνεχιζόμενη ελληνική κρίση. Πετύχαμε τις υψηλότερες επιδόσεις στην ιστορία του Ομίλου. Ρεκόρ στην παραγωγή (14,8 εκατ. Μ.Τ.), στις εξαγωγές (8,6 εκατ. Μ.Τ.) και στα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη (€329 εκατ.). Υλοποιήσαμε το πρώτο στάδιο χρηματοοικονομικής εξυγίανσης και μειώσαμε το δανεισμό και τις υποχρεώσεις προς προμηθευτές κατά 1,2 δισ. ευρώ. Διευρύναμε τις διεθνείς συνεργασίες με κορυφαίους προμηθευτές και πελάτες. Βελτιώσαμε τις εργασιακές σχέσεις και τις συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας. Υιοθετήσαμε βέλτιστες πρακτικές διακυβέρνησης.

Τέλος, καταρτίζουμε το νέο πενταετές πρόγραμμα 2017-2021 ενεργειακού μετασχηματισμού και βιώσιμης ανάπτυξης, οδικό χάρτη του Ομίλου στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδιασμού για το 2050.

Ανδρέας Σιάμισιης (Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Ομίλου):

Το 2016 ήταν μια θετική χρονιά για τον Όμιλο. Θα ήθελα να σταθώ σε 3 βασικά σημεία της χρονιάς:
• Το πρώτο αφορά τα αποτελέσματα του Ομίλου τα οποία συνέχισαν και το 2016 να είναι πάρα πολύ καλά. Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε €731 εκ. παρά τη μείωση κατά 25% των διεθνών περιθωρίων σε σχέση με το 2015.
• Το δεύτερο αφορά την επιτυχημένη υλοποίηση της στρατηγικής χρηματοδότησης του ομίλου. Εκεί πετύχαμε μια σειρά από θετικά αποτελέσματα που βοηθούν στη σταθερότητα και την ενδυνάμωση του ισολογισμού του Ομίλου.

Παραδείγματα είναι:

• η αναδιαπραγμάτευση με τράπεζες και ομολογιούχους για βελτίωση των όρων δανεισμού
• η έκδοση ενός νέου ομολόγου με σημαντικά χαμηλότερο επιτόκιο στο 4.875%, σε σχέση με το 8% που αναχρηματοδοτήσαμε.
• Το τρίτο σημείο αφορά την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τις ασφαλιστικές εταιρίες για προβλήματα που αντιμετωπίζαμε στην αρχική λειτουργία του flexicoker. Το αναφέρω και σαν παράδειγμα επιτυχούς συνεργασίας πολλών στελεχών της εταιρείας από διάφορες διευθύνσεις, που οδήγησαν σε αυτό το καλό αποτέλεσμα.

Για το 2017 θα πρέπει να συνεχίσουμε τη προσπάθεια με πρωταρχικό στόχο την σταθερή αναπτυξιακή πορεία της εταιρίας και του Ομίλου και την επίτευξη όλων μας των στόχων.

Γιάννης Ψυχογυιός (Γενικός Δ/ντής Εφοδιασμού, Διύλισης & Πωλήσεων Ομίλου):

Το 2016 τα διυλιστήρια του Ομίλου σημείωσαν νέο ρεκόρ παραγωγής με αύξηση 16% σε σχέση με το 2015. Επίσης, οι εξαγωγές σημείωσαν νέο ρεκόρ φθάνοντας τους 8,6 MT, που αντιστοιχεί στο 56% των συνολικών μας πωλήσεων. Πλέον είμαστε σε θέση να προμηθευόμαστε αργό απευθείας από τις κρατικές εταιρείες πετρελαίου της Ρωσίας,του Ιράν, του Ιράκ, της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου, πετυχαίνοντας σημαντικές οικονομίες για τον Όμιλο. Πρέπει να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα παραπάνω επετεύχθησαν ταυτόχρονα με την εφαρμογή ενός συστήματος ολιστικής ασφάλειας στις εγκαταστάσεις μας. Η ασφάλεια στην εργασία ήταν και παραμένει κύριο μέλημα μας.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις των στελεχών:    

Διαβάστε ακόμα: Ελληνικά Πετρέλαια: Ιστορικό υψηλών καθαρών κερδών €329 εκατ. παρά τη μείωση των διεθνών περιθωρίων διύλισης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης