Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκαν τα assets που σχετίζονται με το ρίσκο στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της Παρασκευής, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ισπανίας κατά δύο βαθμίδες, σε ΒΒΒ+, από τον οίκο S&P. Επίσης, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας Rajoy για τις ισχνές δυνατότητες αναχρηματοδότησης καθώς και περί αναγκαιότητας νέων περικοπών στον προϋπολογισμό, λόγω του μη διαχειρίσιμου ελλείμματος, δεν βοήθησαν το επενδυτικό κλίμα. Ως αποτέλεσμα, το ευρώ δέχθηκε πρόσθετη πίεση, με την ισοτιμία EUR/USD να διαπραγματεύεται κάτω από το 1,3200.

Επίσης, το γιεν εισέπραξε έντονη μεταβλητότητα μετά την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να επεκτείνει τα μέτρα χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Αν και διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, το γιεν παραδόθηκε σε ρευστοποιήσεις ύστερα από την απόφαση επέκτασης του προγράμματος αγοράς assets κατά 10 τρισ. γιεν και την επέκταση της διάρκειας των ομολόγων που αγοράζονται σε 3ετούς διάρκειας από 2ετούς διάρκειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρ’ όλα αυτά, η αρχική αποδυνάμωση του γιεν, μετά την ανακοίνωση, αντιστράφηκε λίγο αργότερα, με την ισοτιμία USD/JPY να παραδίδει τα αρχικά κέρδη της. Το ευρύτερο περιβάλλον αποστροφής ρίσκου αποδείχθηκε τελικά ότι άσκησε μεγαλύτερη επιρροή στην ισοτιμία, στέλνοντας το μήνυμα ότι η κυβερνητική πολιτική μπορεί να επηρεάσει μόνο προσωρινά το νόμισμα.

Αυτό δίνει μια καλή πάσα για τις παρεμβάσεις της Τράπεζας της Ελβετίας και παρέχει την ευκαιρία στους αναλυτές, σύμφωνα με το πρωινό σχόλιο αγοράς της FXCM, να στρέψουν την προσοχή τους και στην ισοτιμία EUR/CHF, η οποία δεν έχει καταφέρει να «χτίσει» momentum πάνω από το 1,2000, παρά τις προειδοποιήσεις της SNB περί επιθετικής υπεράσπισης του ορίου σύνδεσης. Αν και δεν αναμένουν μια διάσπαση του 1,2000 σήμερα, δεν παύουν να επαγρυπνούν για κάτι τέτοιο.

Συμπερασματικά, συστήνουν προσεκτικές κινήσεις στις παρούσες συνθήκες έλλειψης κατεύθυνσης στις αγορές. Παρά την πτώση του ευρώ, φαίνεται ότι διατηρεί τις στηρίξεις του στα χαμηλά και δεν απορρίπτουν το ενδεχόμενο αντιστροφής πάνω από το 1,3200 και προς τα 1,3300 δολάρια. Η όποια τόνωση του ρίσκου θα ήταν θετική για το ευρώ και τα υπόλοιπα νομίσματα και αρνητική για το δολάριο και το γιεν, ενώ η ενίσχυση της αβεβαιότητας θα είχε τα αντίθετα αποτελέσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης