Η οικονομία του Ιράν απειλείται από τη νέα «αβεβαιότητα» όσον αφορά στις σχέσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και τον κίνδυνο να επιβληθούν νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, σημείωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε μια έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

«Η ανανέωση της αβεβαιότητας όσον αφορά στις κυρώσεις επισκιάζει το επιχειρηματικό κλίμα» ανέφερε το ΔΝΤ στην ετήσια έκθεσή του για την ιρανική οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφού τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2016 η συμφωνία με τις μεγάλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, το Ιράν ωφελήθηκε από την άρση των κυρώσεων που του επιβάλλονταν εξαιτίας του αμφιλεγόμενου πυρηνικού του προγράμματος, ειδικά ο πετρελαϊκός του τομέας.

«Η ισχυρότερη παραγωγή και οι μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου, μετά την άρση των κυρώσεων που συνδέονταν με το πυρηνικό πρόγραμμα τον Ιανουάριο του 2016, οδήγησαν σε μια σθεναρή τόνωση της ανάπτυξης» σημείωσε το ΔΝΤ.

Κατά εκτιμήσεις, η οικονομική ανάπτυξη στο Ιράν έφθασε στο 6,5% του ΑΕΠ το 2016, ενώ είχε συρρικνωθεί κατά 1,6% την προηγούμενη χρονιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά η άφιξη στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει καταγγείλει επανειλημμένα ως «καταστροφική» τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, είναι πιθανό να απειλήσει την ανάπτυξη της ιρανικής οικονομίας.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε νέες κυρώσεις που συνδέονται με το πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων της Ισλαμικής Δημοκρατίας και κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής «της τρομοκρατίας» στον πλανήτη.

Η επάνοδος της αβεβαιότητας γύρω από τη συμφωνία και τις σχέσεις του Ιράν με τις ΗΠΑ «ενδέχεται να αποθαρρύνουν τις (σ.σ.: άμεσες ξένες) επενδύσεις και τις εμπορικές συναλλαγές» με τη χώρα αυτή, επέμεινε το ΔΝΤ.

Η ιρανική οικονομία θα επηρεαστεί «αρνητικά» από τις νέες κυρώσεις, που φρενάρουν την έλευση ξένων κεφαλαίων και παράλληλα «αποσυνδέουν» και πάλι το Ιράν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι ξένες μεγάλες τράπεζες ήδη δίσταζαν να επιστρέψουν στο Ιράν, φοβούμενες ενδεχόμενες νέες κυρώσεις της Δύσης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Η οικονομία της Τουρκίας πλήττεται από μείωση του τουρισμού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης