Ανταπόκριση: Μπάμπης Πετράκης

Η φετινή συμμετοχή των Ελληνικών και Κυπριακών εξαγωγικών επιχειρήσεων στην Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών της Μελβούρνης «Fine Food Australia», που έγινε μέσα Σεπτέμβρη, στο εκθεσιακό κέντρο της Μελβούρνης, ήταν μειωμένη σε σχέση με πέρσι και πρόπερσι στις εκθέσεις του Σύδνεϊ και της Μελβούρνης αντίστοιχα, αλλά αυτή τη φορά οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν, είχαν πολύ υψηλά ποσοστά εξωστρέφειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, οι 3 από τις 6 ελληνικές εταιρίες που έλαβαν μέρος σε αυτή την έκθεση, είναι καθαρά εξωστρεφείς επιχειρήσεις, με ποσοστό εξωστρέφειας (κυρίως προς την Ευρώπη, αλλά και την Αμερική) που αγγίζει το 99% του κύκλου εργασιών τους. Παράλληλα 3 επιχειρήσεις που έχουν ήδη παρουσία στην Αυστραλιανή αγορά και μάλιστα σε ικανοποιητικό επίπεδο, παρουσίασαν τα προϊόντα τους στην έκθεση για να ενδυναμώσουν τις συνεργασίες τους.

Η ελληνική συμμετοχή είχε οργανωθεί από την Ελληνική Εταιρία Επενδύσεων Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε. (Enteprise Greece) με επικεφαλής την κ. Ζωή Στοϊκάκη, υπεύθυνη της Διεύθυνσης Τροφίμων, Ποτών και Αγροτικών Προϊόντων.

Ο Οργανισμός Enterprise Greece αποτελεί μετεξέλιξη της «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.» (Invest in Greece) – στην οποία ενσωματώνονται, μεταξύ άλλων, και οι αρμοδιότητες του «Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» (ΟΠΕ Α.Ε.) – σε έναν νέο και καινοτόμο φορέα εξωστρέφειας. O Οργανισμός Enterprise Greece είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση εξαγωγών, με στόχο να προβάλλει τη χώρα ως σημαντικό στρατηγικό εταίρο παγκοσμίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.investingreece.gov.gr

Οι ελληνικές εταιρίες που συμμετείχαν στην έκθεση, μέσω του οργανισμού, είναι οι εξής:

1. DIMITRA PARPARAS S.A. www.dimitra-foods.eu
2. PEZA UNION www.pezaunion.gr
3. INTERCOMM FOODS S.A. www.intercomm.gr
4. SHM HELLAS PILION S.S. www.shm.gr
5. IONIKI SFOLIATA S.A. www.ioniki.com
6. HELLENIC BREWERIES OF ATALANTI S.A. www.eza

Στη Διεθνή έκθεση “Fine Food Australia” συμμετείχε επίσης και η εταιρεία Delcof S.A. που εκπροσωπεί τις σημαντικότερες εταιρίες μεταποίησης φρούτων στην Ελλάδα www.delcof.gr

Ο Εκπρόσωπος Οικονομικών και Εμπορικών Σχέσεων της Ελλάδας στην Αυστραλία κ. Βαϊανός Ωραιόπουλος-Κελένης, μας παρουσίασε τις ελληνικές επιχειρήσεις και αναφέρθηκε στην ανάγκη εξεύρεσης εισαγωγέων και διανομέων για κάποιες από αυτές.

Ο κ. Ωραιόπουλος –Κελένης, επισήμανε τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εταιρίες που εισάγουν τα προϊόντα τους στην Αυστραλία, τόνισε επίσης τον καθοριστικό ρόλο των ομογενειακών επιχειρήσεων, στην διαμόρφωση της γνώμης του καταναλωτή της Αυστραλίας, υπογραμμίζοντας τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν – στην νοοτροπία κυρίως- ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα για τις ελληνικές εξαγωγές.

100 εκατομμύρια δολάρια οι εξαγωγές της Ελλάδας στην Αυστραλία το πρώτο εξάμηνο

Ο Εκπρόσωπος Οικονομικών και Εμπορικών Σχέσεων της Ελλάδας στην Αυστραλία κ. Βαϊανός Ωραιόπουλος-Κελένης, αναφέρθηκε επίσης και στην αύξηση κατά 28% των εξαγωγών της Ελλάδος προς την Αυστραλία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, σε σχέση με το αντίστοιχο του περασμένου έτους. Για πρώτη φορά, οι ελληνικές εξαγωγές στην Αυστραλία, έφτασαν τα 100 εκατομμύρια δολάρια, σε ένα εξάμηνο.

Φωτογραφίες: Κώστας Ντεβές

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης